Uniunea Europeana va acorda Romaniei peste o jumatate de miliard de euro in primii ani dupa aderare pentru intaririrea controalelor la granita si sustinerea bugetului. Decizia va fi formalizata vineri la o noua runda de negocieri la Bruxelles, cand Romania va incheia si capitolul mediu inconjurator, apropiindu-se astfel de finalul negocierilor de aderare.

Capitolul de negocieri numit anodin "alte chestiuni" include o suma importanta pentru Romania in primii trei ani dupa aderare. Potrivit proiectului deja aprobat de ambasadorii celor 25 de state membre, e vorba de 559,8 milioane de euro.

Trebuie spus totusi ca nu e un cadou acordat Romaniei, caci toate celelalte tari candidate au primit sume asemanatoare in functie de marimea lor. Bulgariei i-au revenit de exemplu 240 de milioane de euro.

Cum vor fi cheltuiti banii?

Cel putin o jumatate trebuie consacrati securizarii granitelor, care vor coincide pe trasee importante si cu noile granite externe ale Uniunii Europene.

Dar, dupa cum subliniaza diplomatii, banii nu vor putea fi utilizati decat pe baza de proiecte atent monitorizate.

Banii nu vor putea fi utilizati decat pe baza de proiecte atent monitorizate

De aceea, Polonia n-a reusit sa cheltuiasca decat cam jumatate din acesti bani. Restul fondurilor acordate de Uniunea Europeana la finalul negocierilor reprezinta insa un sprijin direct pentru a echilibra bugetul tarilor candidate imediat dupa aderare, cand exista riscul ca ele sa dea mai mult la Bruxelles decat primesc.

Din 2007, si Romania va incepe sa-si verse lunar contributia la bugetul comunitar, pierzand in acelasi timp generoasele fonduri europene de pre-aderare.

Acelasi capitol include si controversatele clauze de salvgardare. In iunie, ministrul de externe roman Mircea Geoana si-a criticat omologul bulgar pentru graba cu care ar fi semnat acordul.

Acum insa, delegatia romana va accepta fara nici o obiectiune exact aceleasi conditii. Clauzele permit unei tari membre sau Uniunii pe ansamblu sa ia masuri de protectie timp de trei ani dupa aderarea Romaniei, daca se constata deteriorari serioase ale pietei interne, ale unui sector specific de activitate sau in domeniul justitiei si imigratiei.

In plus, clauza speciala de salvgardare, introdusa doar pentru Bulgaria si Romania, poate duce la amanarea aderarii lor cu un an pana in 2008, daca ele se dovedesc nepregatite pentru aderare in domenii importante.

Decizia amanarii nu poate fi luata decat pe baza rapoartelor de monitorizare ale Comisiei Europene si cu unanimitatea celor 25 de state membre, o conditie greu de indeplinit in practica.

Capitolul mediu inconjurator

Vineri Romania va incheia capitolul mediu si va avea noi discutii pe marginea unui capitol deja inchis anul trecut, impozitarea.

Intre timp insa, au fost adoptate noi directive europene, pe care Romania doreste sa le aplice cu oarecare intarzieri.

Capitole problema

Mult mai complicate sunt insa ultimele doua capitole ramase - justitie si afaceri interne si concurenta.

Uniunea Europeana doreste garantii ca Romania nu va deveni o placa turnanta pentru imigratia clandestina si alte soiuri de trafic dupa aderare.

De asemenea, ea va impune limite stricte asupra subventiilor de sute de milioane de dolari acordate de Romania combinatului Sidex, necompatibile cu regulile comunitare.

Detaliile nu sunt inca finalizate, dar ar putea reprezenta sute de milioane de dolari si multe locuri de munca pierdute.

Romania spera totusi sa incheie negocierile inainte de summitul european de la 17 decembrie, pentru a trece la urmatoarea etapa - semnarea tratatului de aderare, probabil in luna mai 2005.