Iliescu si Nastase au gasit formula „magica“ de conducere a PSD pentru urmatorii doi ani. Un Birou alcatuit din 20-25 de membri, coordonati de un tandem format din presedinte si presedinte executiv, cu un secretar general pe post de curea de transmisie.

Ion Iliescu, in calitate de presedinte, si Adrian Nastase, in calitate de presedinte executiv, vor conduce in tandem Partidul Social Democrat. Ei vor fi asistati de un secretar general, a carui principala atributie va fi sa se ingrijeasca de functionarea tandemului.

Pentru aceasta pozitie, atit Iliescu, cit si Nastase il vizau pe Octav Cozminca, considerat de drept omul de legatura.Dar acestia cautau si variante de rezerva.

Adrian Nastase si Ion Iliescu au prezentat ieri Biroului Executiv Central al PSD o propunere comuna asupra modificarii structurilor centrale de conducere a partidului. PSD va fi condus de o structura intitulata Birou Executiv National, alcatuita din 21-25 de persoane.

La virf se vor distinge presedintele, presedintele executiv si secretarul general, ocupantii acestor posturi urmind sa fie validati la Congres prin vot secret.

Pe linga acestia, din Birou vor face parte cinci-sapte vicepresedinti, restul persoanelor fiind simpli membri.

Acestia vor fi selectati dupa cum urmeaza: opt presedinti de organizatii judetene alesi din rindul celor opt regiuni de dezvoltare; cite un reprezentant al Organizatiei de tineret, al celei de femei, al presedintilor de consilii judetene, al primarilor municipiilor resedinta de judet, al primarilor de orase si al primarilor de comune.

In Birou vor avea acces de drept si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, in cazul in care nu ocupa deja vreo functie.

Competitie si vot secret

Atit pentru ocuparea celor trei functii de la virful partidului, cit si pentru cele de vicepresedinti se va declansa o competitie libera, iar votul va fi secret. Conform unui vicepresedinte PSD, „toate functiile sint puse la bataie“, dar e greu de crezut ca va candida cineva impotriva lui Iliescu sau Nastase atita vreme cit tirgul lor functioneaza.

Cu adevarat disputata va fi functia de secretar general, vizata de Miron Mitrea si Ion Talpes, in timp ce Victor Ponta se gindea sa renunte sa mai candideze in aceste conditii.

Pentru a reduce sansele primului de a ocupa aceasta pozitie, dar si pentru a fi o punte de legatura intre Nastase si Iliescu, atit acestia doi, cit si alti lideri PSD incearca sa-l convinga pe Octav Cozminca sa candideze pentru functia de secretar general.

Acesta va avea in subordine un departament format din cinci-sapte secretari executivi, care se vor ocupa de gestionarea activitatilor curente ale partidului. In chip de poligon pentru antrenarea unui guvern alternativ, se va crea o structura intitulata Birou de Coordonare.

Acesta va fi subordonat presedintelui executiv si va fi alcatuit din 16-20 de persoane specializate potrivit structurii Executivului, capabile sa dea reactii prompte la politicile guvernamentale. Totodata, acesta va constitui bazinul din care vor fi selectati viitorii ministri.

Esecul PSD prin lupa lui Iliescu

La sedinta BEx, Adrian Nastase a tinut un discurs de o ora si jumatate, a carui idee principala se poate rezuma la o formula pe care el insusi a promovat-o: „Victoria are multi parinti, insa infringerea este orfana. Am constatat asta pe pielea mea“. Cu alte cuvinte, nimeni nu se inghesuie sa-si asume infringerea PSD in alegeri.

La rindul sau, Iliescu a tinut un discurs in care si-a prezentat propria viziune asupra cauzelor esecului electoral al PSD.

Dupa Iliescu, acestea sint fie cauze cumulate in timp, cum ar fi suprapunerea Guvernului cu partidul, folosirea pozitiilor din institutii in interes personal, lipsa de dezbatere interna a ideilor, insuficienta comunicarii, sau cauze conjuncturale, legate de perioada electorala.

Printre acestea se numara infiintarea unor structuri de conducere fara autoritate, promovarea unor lideri nereprezentativi, organizarea deficienta a alegerilor interne.