Noul sistem de compensare a medicamentelor va fi functional de la sfarsitul lunii martie, a anuntat ieri, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, la sfarsitul intalnirii cu membrii Comisiei de specialitate a institutiei. Listele preliminare cu medicamentele ce urmeaza a fi compensate partial, sau cele ce se vor acorda gratuit, se gasesc de ieri pe site-ul ministerului.

In cadrul sedintei de ieri au fost stabilite si cateva dintre detaliile tehnice care vor sta la baza constructiei noului sistem de compensare.

Astfel, vor exista doua liste de medicamente compensate: lista A, medicamente elementare pentru bolile de baza, care cuprinde, pana la aceasta data, 113 denumiri, compensate in proportie de 80% si lista B, cu medicamente de generatie mai noua, care vor fi compensate in proportie de 40% si care cuprinde 117 denumiri.

Cea de-a treia lista, 150 de denumiri, cuprinde gratuitatile, medicamente absolut necesare pentru boli considerate imporante, data fiind gravitatea lor. Ministrul Cinteza a precizat insa ca procentele de compensare ar putea fi modificate, insa in proportii mici, in functie de calculele de evaluare a listelor.

In prezent, exista doua liste care cuprind medicamente compensate 50% si 65%, respectiv 90%. Pe aceste liste se regasesc peste 240 de medicamente. Potrivit noilor liste, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici va disparea, imediat ce noul sistem va deveni functional. Asadar, aceasta facilitate va mai continua doar in cursul acestei luni.

"Bolnavii vor beneficia si in martie de medicamente compensate cu 90%. Chiar daca efortul bugetar este foarte mare, deocamdata acest sistem de compensare este in vigoare, medicii avand obligatia sa prescrie retete cu aceasta reducere, iar farmacistii sa le onoreze", a spus ministrul.

Tot ieri, Mircea Cinteza a discutat cu reprezentanti ai industriei si distributiei de medicamente, partile luand in considerare o posibila corectare a pretului la medicamente, luand in calcul evolutia cursului leu-dolar si dat fiind faptul ca acesta nu a mai fost recalculat de 2 ani de zile, cand dolarul era mult mai puternic fata de leu.

"S-ar putea obtine o economie de circa 40 de milioane de dolari, bani necesari bugetului de sanatate", a declarat Cinteza, adaugand ca in perioada urmatoare se vor stabili regulile dupa care se va efectua corectarea pretului.

"Trebuie luate unele masuri de atenuare, tinand cont de faptul ca nu trebuie nedreptatiti unii producatori sau importatori - unele preturi sunt calculate in dolari, altele in euro. Se va gandi chiar un mecanism peren care sa poata fi aplicat in orice moment al anului, indiferent de fluctuatiile leu-valuta", a mai spus Cinteza.

El a precizat ca, in nici un caz, corectarea nu va aduce o majorare a preturilor medicamentelor, ci o micsorare in unele cazuri sau pastrarea valorii, in altele.

In ceea ce priveste anuntul Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), potrivit caruia s-ar putea sista, in luna martie, eliberarea de medicamente compensate peste sumele contractate, intrucat farmaciile au datorii de 3000 de miliarde de lei catre furnizori, Cinteza crede ca "nu vor fi astfel de probleme".

Pentru evitarea unei crize majore in sistemul farmaceutic, Colegiul Farmacistilor solicita Guvernului Romaniei recunoasterea datoriilor CNAS catre farmacii pentru 2004, precum si stabilirea modalitatii si termenului de plata pentru acestea.

Un alt subiect abordat ieri a fost cel legat de noul regulament privind organizarea si defasurarea licitatiilor privind achizitia de medicamente si materiale sanitare. Autoritatile medicale urmaresc in continuare evitarea situatiilor in care produse de calitate necorespunzatoare ajung in unitatile sanitare.