Congresul de fuziune dintre PNTCD si URR s-ar putea sa consemneze si o rupere a partidului. Veteranii nu agreeaza schimbarea numelui partidului.

Intrunirea la virf de astazi si de miine a taranistilor s-ar putea sa nu reprezinte o simpla formalitate pentru partidul care ar urma sa isi schimbe numele in PPCD (PNT). Cu siguranta vor iesi „scintei“, opozantii din partid, sub pretextul neagrearii noului nume, vor iesi la atac. In fapt, lupta nu se va duce pentru denumirea partidului, ci pentru preluarea conducerii acestuia.

Se stie ca, in cazul in care nu va fi adoptata rezolutia privind noul nume, conducerea urmeaza sa demisioneze. Cei care vor infrunta actuala conducere sint grupati in asa-zisa tabara a veteranilor, lideri de opinie fiind fostul ministru al Agriculturii Ioan Muresan si fosta eminenta cenusie a PNTCD, Nicolae Ionescu-Galbeni.

Aceasta grupare este sprijinita tacit de cei care i-au ramas fideli lui Victor Ciorbea.

Ioan Muresan cheama la revolta

Tinind cont ca, de regula, delegatii la congrese sint desemnati de cei care detin puterea, sansele opozitiei sint minime. Cu toate acestea, Ioan Muresan a lansat ieri, un „manifest crestin-democrat“ adresat celor care nu agreeaza schimbarile din partid. El arata ca un nou nume, fuziunea cu un „partid nesemnificativ“ sint tinte false.

In manifest se mai arata ca actuala conducere nu este reprezentativa pentru traditia partidului. Manifestul se incheie cu un apel in care „toti crestin-democratii“ care „ne impartasesc ideile si vederile“ sa adere la „PNTCD-ul nostru“. Aceasta fraza demonstreaza clar ca opozantii, daca vor pierde, vor reinfiinta PNTCD.