«Inhuman Traffic» este un documentar dur si care ia in colimator lumea traficului uman din Europa, unde aceste actiuni au trecut de mult din zona posibilului in aceea a realitatii. Pentru romani, materialul are o semnificatie cu atat mai mare, pentru ca una dintre tinerele a caror marturie este prezentata se numeste Ana si a crescut pe pamant romanesc.

Pentru Ana, calvarul a inceput cand vecinul ei si-a zis ca ar putea obtine un profit frumusel de pe urma ei, obligand-o pe sa se prostitueze in Balcani timp de doi ani si jumatate. Poate va intrebati de ce Balcani.

Pentru ca mediul instabil, luptele interne, saracia, lipsa educatiei, autoritatile dispuse sa treaca cu vederea astfel de infractiuni cate vreme ele nu le aduc o atingere directa, toate acestea sunt cum nu se poate mai propice pentru incalcarle flagrante ale drepturilor omului.

Orice control al acestor actiuni este deosebit de greu de tinut, multe dintre operatiunile efectuate de structuri criminale, deseori cu caracter trans-national, fiind greu de descoperit. De fapt, oricat de infricosator suna, majoritatea cazurilor de rapire si sechestrare de persoana sunt descoperire fortuit, in timpul unor razii prin bordeluri.

Trist, dar asa ceva se intampla si acesta este si scopul documentarului prezentat: sa traga un semnal de alarma realist asupra unora dintre cele mai serioase probleme actuale. Balcanii sunt in mod deosebit afectati de traficul de fiinte umane, cu un numar in crestere de astfel de cazuri. Revenind la documentar, din care singura parte frumoasa este probabil gazda Angelina Jolie, veti mai avea ocazia sa ascultati marturia Tatianei, o tanara victima ce a petrecut sase luni ca sclava sexuala in Amsterdam, dupa ce a fost vanduta de «iubitul» ei.

Mai multe informatii despre implicatiile socialeale traficului de fiinte umane, felul in care opereaza retelele care obtin profit din asa ceva, puteti afla dintr-un program initiat de Organizatia Internationala pentru Migratie, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Se face «Trafic» la Nottara

Noi va mai spunem doar ca aceeasi tema o are si spectacolul «Trafic», de la Teatrul Nottara din Bucuresti, realizat cu sprijinul aceleiasi organizatii.

Regizoarea spectacolului (care se joaca si in zonele cu cele mai multe cazuri de trafic de fiinte umane, Moldova si Banat) este Geanina Carbunariu, care a conceput acest demers scenic ca un ajutor in formarea atitudinilor si comportamentelor individuale impotriva acestui fenomen dramatic, care cunoaste o amploare tot mai mare in Romania ultimilor ani.

Geanina Carbunariu este de parere ca, in ziua de azi, impactul lectiilor de morala este aproape nul si se pot obtine mai multe prin discutii explicite. Concluzia: lipsa de informare aduce mult mai multe neajunsuri decat poate parea.