Una dintre cele mai interesante si promitatoare premiere teatrale ale sezonului vine dinspre Teatrul Odeon din Capitala, care s-a muncit si a pus in scena o piesa pe cat de grea, pe atat de «sadic» de atragatoare. Tinand cont de faptul ca noi va anuntam premiera, «prefatata» de doua avanpremiere ce vor avea loc in datele de 18 si 19 martie, de la ora 19.

00, nu putem sa speram decat ca punerea in scena, realizata sub bagheta lui Beatrice Rancea, identifica exact elementele care au facut celebra povestea marchizului de Sade, asa cum a fost ea creata de Doug Wright. Traducerea operei a fost asigurata de Florin Sicoie.

Sarcina lui Beatrice Rancea nu a fost deloc usoara, ci una plina de provocarile provenite din faptul ca s-a ocupat de trei aspecte esentiale pentru inchegarea spectacolului: regia, miscarea scenica si ilustratia muzicala.

Pentru o poveste speciala precum cea a Marchizului de Sade, care a pus pe jar intreaga sa epoca prin operele care sfidau cu nerusinare tabuurile vremii, costumele nu puteau fi asigurate de altcineva decat de Catalin Botezatu, specialist in tinute pe care orice om intreg la cap le-ar imbraca doar in clipele de ratacire care ne tulbura cateodata existenta.

Oricum ar fi, la un personaj precum de Sade, nu se potrivea decat un creator ca Botezatu. Si daca nu o arata el bine actorul, sa nu il botezati pe acesta de Sade!

Florin Zamfirescu «de Sade»

Rolul principal masculin i-a revenit lui Florin Zamfirescu, bautorul talentat din «Philantropica» sau debusolatul personaj din «La Tiganci». El este secondat de o intreaga armata de actori bine «integrati» rolurilor care le-au fost repartizate. Dan Badarau, Jeanine Stavarache, Paula Niculita, Relu Poalelungi, Ana Maria Gheorghian, Ioan Batinas.

Distributia este mult mai bogata in nume, nu neaparat dintre cele mai cunoscute pentru publicul larg, dar care merita cu siguranta macar o sansa la atentia dvs. La vremea la care realizam materialul, regizoarea Beatrice Rancea isi tinea actorii in repetitii interminabile, motivati poate si de venirea, la premiera de pe 22 martie, a dramaturgului Doug Wright. Pretul unui bilet la «Marchizul de Sade» este de 126.000 de lei, suma ce se reduce la jumatate in cazul elevilor sau studentilor.

Drama marchizului de Sade - specialist in a provoca, la randul sau, un univers intreg de alte drame - a beneficiat de-a lungul timpului de nenumarate ecranizari.

Cea mai cunoscuta, si numai pentru ca este cea mai noua, este cea din 2000, care ii are in distributie pe Geofrey Rush (extraordinar de credibil in rolul «nebunului» de Sade), Joaquin Phoenix si Kate Winslet.