«Copilul de suflet» al marelui actor se dovedeste un supravietuitor, Tribeca Film Festival intrand in 2005 in cel de-al patrulea an de viata.

Despre Sundance Film Festival, initiat si patronat de Robert Redford, ati auzit cu siguranta, pentru calitatea peliculelor prezentate acolo si pentru sansa reala care o reprezinta pentru o suita de producatori independenti.

Iata ca, de patru ani, ii face «concurenta» Tribeca Film Festival (www.tribecafilmfestival.org), infiintat in 2002 de Robert De Niro, Jane Rosenthal si de Craig Hatkoff si sprijinit de regizorul Martin Scorsese.

Cea de-a patra editie a acestui eveniment cultural se va desfasura in a doua jumatate a lunii aprilie, in New York, si are aliniate la start destule filme de substanta, artistice si documentare, cat sa-l tina ocupat si pe cel mai pretentios cinefil.

Deschiderea festivalului va fi asigurata de thriller-ul The Interpreter, cu Nicole Kidman si Sean Penn in rolurile principale si regizata de marele Sidney Pollack.

In 2004, mai mult ca in trecut, avanlasa de pelicule eclectice prezentate a silit publicul american sa se confrunte cu probleme si intrebari care depasesc sfera alegerii fast-food-ului in care sa se manance sau a numarului de tatuaje care incap pe un singur brat.

Marele merit al acestui gen de manifestare culturala este faptul ca permite familiarizarea publicului cu genuri si concepte cinematografice de factura diferita, cu regizori si actori care altfel nu ar avea sansa de a «atinge» prea multi oameni.

Cum a zis acum doi ani directorul executiv al festivalului, Peter Scarlet: «Este extraordinar sa putem prezenta publicului operele si ideile unor creatori de film din intreaga lume», adaugand ca este imposibil ca filmele selectate sa nu fie macar capabile sa intrige si sa provoace. China, Franta, Italia, Spania, Argentina au concurat in cele trei sectiuni ale competiei.

In orice caz, un lucru este cert. Filmele chinezesti vin foarte puternic din urma pe piata internationala. Ca numar, dar, din ce in ce mai des, si calitativ. Faptul ca ele au fost favorite la ultimele editii ale Tribeca Film Festival nu este o intamplare. Regizorii asiatici s-au scolit, acceptand chiar sa iasa in lume si sa vada cum «se face».

Asa ca, succesul inregistrat in 2005 de filmul «The Green Hat», despre un barbat care cauta modalitati de a trai cu gandul ca sotia l-a inselat, a avut premise favorabile. Regizorul Liu Fen Dou a fost si el premiat, fiind numit cel mai bun «povestitor» in imagini.

Si inca ceva. Multe dintre filmele intrate in competitie sunt prezentate in premiera aici. Poate din convingerea producatorilor lor ca aici este locul in care pot fi apreciate. Valabil si pentru creatorii nostri de pelicule, muncitori, dar nestiuti de nimeni. Daca vreti sa va inscrieti un film sau un scenariu in competitie, o puteti face pe site-ul oficial al Festivalului.

Dar, pentru anul viitor, ca, pentru acesta, inscrierile s-au incheiat. Apoi, daca aveti vreun scenariu in a carui valoarea credeti, il puteti inscrie si pe acesta in concurs, sectiunea scenarii.