Pentru prima data in ultima perioada, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat deschis opozitia fata de organizarea unor alegeri anticipate, cu toate ca aceasta varianta a fost sustinuta in nenumarate declaratii publice de catre presedintele Traian Basescu, membri ai coalitiei guvernamentale si chiar membri ai Guvernului.

"A vorbi despre alegeri anticipate nu face decat sa creeze o senzatie de instabilitate, care poate sa ridice semne de intrebare la nivelul Uniunii Europene, si eu cred ca partenerii nostri de la Comisia Europeana si Parlamentul European au nevoie sa se asigure ca in Romania exista stabilitate politica, ca un guvern controleaza masinaria si poate sa performeze pentru a atinge obiectivele politice

de integrare", a declarat, ieri, la Madrid, premierul Calin Popescu Tariceanu. Referindu-se la ultimele declaratii prin care presedintele Traian Basescu sugera ca alegerile anticipate ar fi singura solutie pentru o guvernare stabila, Tariceanu a afirmat ca declaratiile presedintelui trebuie interpretate corect si sa nu fie considerate neaparat o chemare la organizarea de alegeri anticipate.

"Dimpotriva, din perspectiva Guvernului si a Romaniei, avem nevoie de stabilitate politica, pentru a ne putea atinge obiectivele cele mai importante, respectiv aderarea la UE. Avem un moment dificil - 13 aprilie -, cand Parlamentul European va trebui sa isi dea avizul, votul majoritatii membrilor sai pentru acceptarea Romaniei.

Avem nevoie de un efort diplomatic, politic, atat la nivel guvernamental, cat si parlamentar, deoarece in toamna va exista un al doilea raport de progres pe care Parlamentul European va trebui sa il faca in ceea ce priveste Romania", a mai precizat Tariceanu.

El a adaugat ca, din aceasta perspectiva, toate institutiile publice din Romania trebuie sa se concentreze pentru a-si atinge obiectivele de integrare, mai ales ca la nivelul UE exista o vointa politica foarte clara pentru a primi Romania in structurile europene.

"Dar pentru aceasta trebuie sa existe si la noi aceeasi atitudine care inseamna concentrarea si coordonarea tuturor eforturilor pentru atingerea acestui scop", a conchis seful Guvernului roman.