Nici convorbirile presedintelui Basescu si nici evolutia celebrei sale suvite la Berlin n-au izbutit sa eclipseze subiectul mediatic al zilei: demisia redactorului-sef C.T. Popescu de la ziarul "Adevarul" impreuna cu adjunctii sai Chirieac, Ursu si Munteanu. Inca un semn ca presa castiga intotdeauna razboiul cu politicienii.

Desi anticipat, deznodamantul nu e mai putin trist: cand un ziar isi titreaza decesul pe prima pagina - "Adevarul a murit" - presa n-are de ce sa fie vesela. Motivul demisiei, explicat de C.T. Popescu, este ca actionarul principal, dna Ana Maria Tinu, i-a scos pe cei patru din CA in dorinta "separarii activitatii editoriale de cea manageriala".

Decizia n-ar fi trebuit sa-i supere: ce ziarist nu si-ar dori sa scape de griji manageriale si sa se ocupe numai de publicistica - nu si de publicitate?

Cei patru s-au considerat insa amenintati de noul CA, drept care au plecat "cu fruntea sus" sa faca alt ziar. Cu ce bani? In editorialul de adio dl C.T. Popescu l-a indicat pe cel care a condus miscarea separatista a dnei Tinu: "guzganul rozaliu" Hrebenciuc care-l suna cu insistenta cerandu-i sa crute PSD si laudandu-l cand il ataca pe Basescu.

Marturisire cam tardiva - a celui care sustinea independenta absoluta a "Adevarului" executandu-i pe cei care carteau impotriva regimului privilegiat de care se bucura PSD in ziar.

Cu toate pacatele lui, mai vechi sau mai noi, "Adevarul" era un punct de reper in presa noastra - chiar daca te obliga sa-l citesti la pachet cu "Evenimentul zilei" pentru echilibrarea informatiei.

Cele doua ziare, decapitate si golite de corp redactional in interval foarte scurt, par sa fie victimele aceluiasi autor, care utilizeaza aceeasi arma, scalpand atat publicatii incomode cat si gazete handicapate.

Criminalul in serie a fost identificat pe rand atat in "capitalismul pragmatic" - cat si in persoane juridice ca PSD sau fizice precum dl Hrebenciuc.

Numai dl Cristoiu a tinut mortis sa-l acuze pe dl Basescu considerand ca "se vrea o presa fara dinti" unde "o sa vedem in curand un reportaj despre mama lui Traian Basescu". Mai exact, despre "legendara sa mama" - cum se scria despre mama dlui Cristoiu in ziarul condus de acesta.

Deocamdata, fiica legendarului sau tata, dna Tinu, merita dupa opinia dlui Sergiu Andon (fost sef la "Adevarul") trofeul "pentru cea mai proasta afacere pe 2005" prin pierderea unei echipe redutabile.

Cea mai proasta afacere este ca de cand se tot perfectioneaza si se pragmatizeaza media romaneasca devine din ce in ce mai rudimentara si mai vulgara - dar foarte lacoma.

Pretul unei emisiuni dezbracate sau al unui reportaj agramat se apropie de tariful unor manelisti de duzina.