Noul ziar al "fostilor" de la "Adevarul" ar putea sa iasa pe piata pina la inceputul lui mai, cu ajutorul lui Mircea Dinescu. Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu impreuna cu Mircea Dinescu au inceput deja sa lucreze la proiect, care ar trebui sa apara pe piata in preajma Sarbatorilor de Paste.

Chiar daca formalitatile juridice nu sint finalizate, Popescu, Ursu, Munteanu, Chirieac si Dinescu au inceput sa lucreze la noul proiect. Nici unul dintre cei patru fosti membri ai consiliului director de la "Adevarul" si nici Mircea Dinescu nu au dorit sa ofere detalii in legatura cu modul in care sint impartite actiunile viitoarei publicatii. "Va pot spune un singur lucru.

Nu vom mai face greseala de a nu avea noi patru decizia din punct de vedere administrativ", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Lelia Munteanu, fost redactor-sef adjunct la "Adevarul’. Anterior, demisionarii declarasera ca vor fi actionari majoritari la noul cotidian.

Informatiile primite de la aceasta si de la Adrian Ursu arata ca formalitatile juridice sint aproape finalizate si ca lansarea este preconizata in apropierea datei de 1 mai. Bogdan Chirieac este mai putin optimist. "In trei luni cred ca reusim sa scoatem ziarul", a afirmat el. Miercuri seara, Mircea Dinescu si-a recunoscut implicarea in noul proiect, fara sa dea si alte informatii.

Cristian Tudor Popescu a oferit, agentiei Mediafax, mai multe detalii despre continutul viitoarei publicatii si relatia cu Mircea Dinescu. El a descris ziarul ca unul "extrem de personalizat", diferit de formatele occidentale prin "numele puternice" care vor semna in acesta.

"Va fi un ziar al ziaristilor, un ziar romanesc, cu actionari romani", a precizat el, considerind ca este nevoie pe piata de o publicatie cu actionari exclusiv autohtoni. Popescu a declarat, in acelasi interviu acordat Mediafax, ca parteneriatul cu Mircea Dinescu e o idee mai veche, nepusa in practica pina acum.

Ursu s-a certat cu Realitatea

Interesul mediatic pentru situatia de la "Adevarul" a avut si efecte neplacute. Fostul redactor-sef adjunct, Adrian Ursu, a fost declarat persona non grata de Realitatea TV, ca urmare a unui schimb de replici avut duminica seara cu prezentatoarea jurnalului de la ora 21.00, Sanda Nicola. Dupa ce a citit integral deja celebrul editorial "Atacul guzganului rozaliu", al lui C.T.

Popescu, din editia de luni, Sanda Nicola a incercat sa intre in direct prin telefon cu Adrian Ursu. "Aflam ca nu este pregatit pentru a da o replica", a spus prezentatoarea jurnalului, cind a aflat in casca, de la producatori, ca fostul redactor-sef adjunct a refuzat sa faca comentarii. "Am sunat imediat in redactie la Realitatea si am cerut sa intru in direct", a spus Ursu.

Acesta a recunoscut ca "a avut o atitudine necolegiala", dupa cum se arata in documentul intern al televiziunii. "Am luat-o cam tare, i-am spus ceva de genul ca lectura prelungita cauzeaza oboseala si pierderea proprietatii termenilor", a mai precizat, pentru "Evenimentul zilei", Adrian Ursu.

El a anuntat ca a discutat cu ceilalti colegi ai sai despre un eventual raspuns sub forma unui embargo al celor patru pentru postul de la Casa Presei. "Am discutat despre asta, dar nu cred ca vom face nimic, pentru ca am inteles ca a fost decizia unuia dintre sefii de acolo si ca ceilalti membri ai consiliului director nu au aprobat masura acestuia", a continuat el.

Miercuri seara, Cristian Tudor Popescu a fost invitatul lui Stelian Tanase in emisiunea "Zece si un sfert".

Sanda Nicola, aflata saptamina aceasta acasa din cauza unei raceli, a precizat pentru "Evenimentul zilei" ca ii pare foarte rau ca incidentul a capatat o asemenea amploare. "Eu imi asum o anumita scapare, nu ma ascund dupa conditiile in care se intimpla transmisiunea. Imi pare rau ca asa a ales sa procedeze, in contextul in care era un demers in interesul lor", a mai spus ea.