Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, a fost pusa sub acuzare ieri de procurorii Parchetului National Anticoruptie, in legatura cu tranzactionarea pe piata de capital a unor actiuni ale Magazinului Bucur Obor. Invinuita de complicitate la abuz in serviciu, aceasta sustine ca ancheta are evidente conotatii politice.

Gabriela Anghelache a venit la intilnirea cu procurorii, putin dupa ora 10.00, impreuna cu avocatul sau. Dupa trei ore de audieri, la finalul carora anchetatorii i-au adus la cunostinta invinuirile, presedintele CNVM a respins acuzatiile formulate la adresa sa. "Consider ca ancheta este o operatiune de infierare publica, avind evidente conotatii politice.

Cu privire la modul in care a procedat PNA, am sesizat deja organele competente ale statului si voi formula plingeri catre organismele internationale. Precizez ca nu voi accepta decit o ancheta impartiala in vederea stabilirii adevarului", le-a declarat ea jurnalistilor care o asteptau in fata sediului PNA.

Privatizare cu cintec. In dosarul "Bucur Obor" mai este cercetat si fostul presedinte al CNVM, Mirel Tariuc. Conform procurorilor, acesta se face vinovat de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acest caz, anchetatorii verifica atit modul in care s-a realizat privatizarea complexului Bucur Obor, cit si tranzactionarea actiunilor acestei societati pe piata de capital. Procurorii au informatii ca inalti responsabili din cadrul societatii au actionat, in perioada 2000-2003, pentru a obtine controlul absolut asupra complexului comercial, folosind inclusiv santajul.

CNVM este considerat arbitrul pietei de capital si organismul care face regulile acestei piete. In atributiile institutiei intra supravegherea tranzactiilor pe bursele de valori si de marfuri.

Gabriela Anghelache a fost numita la conducerea CNVM in anul 2000, cu sustinerea grupurilor parlamentare PDSR.