Secretarul american de stat Condoleezza Rice a inceput ieri o vizita de doua zile la Moscova, unde are programate intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin si cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Subiectele strategice pe care Condoleezza Rice intentioneaza sa le abordeze cu interlocutorii sai rusi au drept scop pregatirea vizitei in Rusia a presedintelui american George W.

Bush, la 9 mai, cand va participa la ceremoniile care marcheaza implinirea a 60 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ministerul rus de Externe subliniaza ca relatia cu SUA ramane una din cele mai importante directii ale politicii externe a Moscovei, pentru ca de ea depinde in mare masura situatia in lume, inclusiv in sfera securitatii internationale si a stabilitatii strategice.

Pe de alta parte, vizita trebuie privita si prin prisma recentelor declaratii ale Condoleezzei Rice, potrivit carora doreste sa aduca Rusia mai aproape de Occident, prin acordarea de avantaje comerciale si economice, motivand ca o Rusie prospera si democratica este in interesul tuturor.

Se asteapta ca secretarul de stat american sa abordeze la Moscova si probleme legate de securitatea materialelor nucleare rusesti, lupta impotriva terorismului si alte probleme internationale.