Spectacol grandios, balet diplomatic si declaratii politice relevante. Astfel poate fi caracterizata sarbatorirea zilei de 9 mai la Moscova. Cu traditiile militariste preluate din trecutul mai apropiat sau mai indepartat, fara regrete publice pentru rolul istoric de exportator al totalitarismului stalinist, Rusia si-a amintit din nou de victoria impotriva nazismului.

Parada deschisa dintr-un ZIL sovietic

In stilul paradelor sovietice, ceremonia a fost deschisa de ministrul Apararii, Serghei Ivanov, care a trecut in revista trupele intr-un ZIL decapotabil, scos din garajele fostei nomenclaturi comuniste. Discursul presedintelui Putin, intr-o nota traditionalista, a tinut totusi sa lanseze o serie de semnale politice.

Referindu-se la semnificatia zilei de 9 mai pentru statele CSI, Putin a aratat ca aceasta este o "data sfanta", Rusia dorind sa mentina cu vecinii apropiati si cu toate tarile lumii relatii bazate atat pe invatamintele trecutului, cat si pe valorile comune.

Putin nu a uitat sa-i critice, ce-i drept indirect, pe americani, aratand ca tara sa isi construieste politica pe baza idealurilor de libertate si democratie, pe baza dreptului fiecaruia de a-si alege propriul drum de dezvoltare. Contrar imaginii de familie afisate de liderii lumii, la Moscova a avut loc un adevarat balet diplomatic.

Sosit pentru a-i celebra pe soldatii sovietici cazuti in razboi, presedintele american, George W. Bush, si-a temperat tonul critic folosit la adresa Rusiei, punand accentul pe bunele relatii dintre el si presedintele rus.

Cu toate acestea, presedintele american a inclus in programul sau o intalnire cu reprezentantii societatii civile din Rusia, acestia cerandu-i ajutorul pentru ameliorarea situatiei drepturilor civile din aceasta tara.

Activitatile comune oficiate de presedintele Putin si cancelarul Gerhard Schroeder au subliniat inca o data importanta parteneriatului ruso-german, numit de Putin "una dintre cele mai pretioase realizari ale Europei postbelice."

In Rusia, democratia se afla in declin

Ceremoniile nu s-au bucurat de aprecierea unanima. Cotidianul "Financial Times" a publicat ieri o scrisoare deschisa semnata de o serie de personalitati, printre care Elena Bonner, sotia disidentului rus Andrei Saharov, si Vytautas Landsbergis, fostul presedinte lituanian.

In apel, cei 71 de semnatari sustin ca celebrarea victoriei libertatii asupra totalitarismului in Rusia, acolo unde se constata un "declin grav al angajamentului privind principiile democratiei si justitiei", este "nepotrivita".

La Moscova s-a impartit "paine de razboi"

Tratamentul special nu a fost rezervat numai liderilor politici. In toate parcurile Moscovei au fost organizate concerte festive si expozitii tematice. In amintirea perioadei razboiului, municipalitatea din Moscova a impartit veteranilor paine asemanatoare cu cea consumata de armata si populatia civila in timpul razboiului.

De altfel, "painea de razboi", facuta dintr-o mixtura de secara si grau, a dat nastere unei specialitati consumate si astazi de rusi, in compania vodcii si castravetilor. Pentru a preveni excesele de bucurie, autoritatile au interzis vanzarea de bauturi alcoolice in centrul Moscovei pana la ora 22.00. Nici nationalistii si bolsevicii nu au lipsit din peisajul politic al Moscovei.

Sub steagurile imperiale, cele sovietice si portretele lui Stalin, liderul comunist, Ghenadi Ziuganov, a tinut un discurs dur in care a atacat politica externa americana, exprimandu-si convingerea ca Uniunea va fi din nou restaurata.