5 iunie. O mare de oameni in Jakobsplatz. Nu cred ca s-au mai adunat vreodata atatia nemti, sasi, svabi, romani si alti straini traitori in Germania la un festival exlusiv al Romaniei, cum a fost Rumänien-Sommerfest 2005 din Nürnberg.

Pe cand unii politicieni germani isi alimenteaza campaniile pre-electorale cu slogane populiste xenofobe, lumea de rand incearca un pas spre Europa lipsita de granite si prejudecati. Sau, macar vine sa vada pe viu si sa inteleaga depre ce este vorba… cu tarile astea „sarace" din est care, se zice, „ne fura locurile de munca".

Nicholaus Gundel, presedintele asociatiei „Dacia" -organizatoare a festivalului, alaturi de Ars Longa, Orasul Nurnberg si firme private in regim de sponsori (Bäckerei Ludwig, Metzgerei Maurer, Bota si Mooser, Disco Centro si Restaurant Dracula) - ne spune: „Asta e problema cu unii nemti aici. Ca romanii…hoti, prostituate, Arbeitskräfte [forte de munca]. Altceva, multi nu stiu".

Deci, continua el, „intentia proiectului cultural romano-german Rumänien-Sommerfest 2005 a fost celebrarea publica a momentului istoric de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Cu aceasta tema ne-am dus si la Primarie, am vorbit cu ei, ei au fost de acord si s-au bucurat sa facem asa ceva. Daca are succes, mai facem si la anul."

Cu o seara inaintea festivalului a avut loc cenaclul literar Ars Longa, unde profesorul Emil Cira a prezentat portretul artistic al poetului Cezar Ivanescu, periplul liric romanesc fiind intregit de expozeul traducatoarei si scriitoarei Andrea Stetiu- Wisniowski. Tot atunci a fost lansat volumul de poezii a lui Daniel Renon „Dresorii de umbre".

Despre semnificatia titlului, autorul ne spune: „Este un simbol pentru noi oamenii, noi suntem cu totii dresori de umbre. Cartea este structurata in trei capitole, primul fiind mai extravagant, al doilea un exercitiu poetico-filosofic, iar al treilea capitol dedicat in intregime iubirii".

Atat la cenaclu, cat si la festivalul din 5 mai, folclorul din Romania a fost la Nurnberg „la el acasa". De la Gherla au venit dansatorii de pe Valea Somesului, alternati pe scena de cei ai asociatiilor de sasi si svabi originari din Romania si traitori in Bavaria.

Horst Göbbel, din partea Landesmannschaft der Siebenbürger Sachsen si presedintele Haus der Heimat din Nürnberg, ne-a reliefat traditia acestor forme culturale si de port specifice, asezonate sonor cu muzica de fanfara. S-a cantat si folk de buna calitate (Adela Milea, Mircea Hohoiu), s-a mai si dansat pe loc, caci locul era foarte stramt, pe muzica A2, Silver Star si Mircea Rusu, toate Band.

Multi nemti nu inghit zaharelul politic al amanarii aderarii Romaniei la UE sau a unui „parteneriat strategic" de genul celui propus de crestin-democrati -de parca Romania n-ar fi gazduit timp de sute de ani emigranti germani, integrati economic si cultural in spatiul intercarpatic.

Unii germani vad in Romania sanse de expansiune economica reala, inclusiv salvarea unor firme germane de la faliment si crearea de locuri de munca in parteneriat. De aceea, primul pas e curiozitatea. Si, apoi, la unii, acceptanta.

Nu in mod neaparat, statul la coada la mititei, cremesuri, palinca si vinuri romanesti, inseamna o modificare cerebrala. Inseamna insa, oricum, o modificare de gust, inspre savoarea unor alte meleaguri. Nici „Iarba verde de acasa" nu are o rezonanta in primul rand prin cuvinte, la un necunoscator al limbii romane, insa molipseste prin ritmul vioi si cantabil.

De aceea, cand peste 5.000 de oameni se leagana – „suncalitul" fiind in Germania sport muzical national- e semn bun. Pe care il receptioneaza, probabil, si tara.

Oficialitatile romane de la Bucuresti au fost prezente prin scrisoarea lui Radu Berceanu, vicepresedintele Senatului, in lectura pe scena a lui Mihai Dragu. De la Consulatul general al Romaniei la München au venit viceconsulita Laura Tiu impreuna cu sotul.

IPS Serafim, mitropolitul pentru Germania si Europa Centrala a facut din nou apel la intelegerea intre natii, intre toti credinciosii reuniti pe teritoriul european.

Oficialitatile germane prezente la eveniment au dovedit reala cordialitate in discutiile cu mass-media din tara si strainatate, acordand atat Radio Romania International (Simona Constantin) cat si Radio Z din Nürnberg (Alexandru-Schäfer-Garleanu) si Portalului Romanilor din Germania www.rom2.de (Dani Rockhoff) detalii exclusive despre parteneriatul cultural romano-german din zona.

Viceprimarul Nürnbergului Horst Förther (SPD) a detaliat, in afara interesului predominant economic al germanilor pentru Romania si un aspect simplu, dar determinant, de convietuire umana transfrontaliera: „Azi si in acest loc se poate demonstra ca romanii si germanii pot fi impreuna, pot sa se simta bine, pot sa discute si sa treaca peste anumite prejudecati.

Este tocmai ceea ce ne trebuie in Uniunea Europeana, pentru stabilizarea procesului sau de largire si integrare a noi tari si noi culturi."