Uraganul Rita sporeste in intensitate in Golful Mexic pe masura ce se apropie de sudul statului american Florida. Deja coastele Cubei au fost puternic afectate de furtuna.

Oficialitatile au anuntat ca uraganul a atins intensitatea unei furtuni de categoria a 4-a (din 5 posibile) cu vanturi de 210 km/h. Spre sfarsitul saptamanii se va abate asupra statului Texas.

Zeci de mii de oameni sunt evacuati din orasele de coasta.

New Orleans este din nou in alerta maxima intrucat sunt temeri ca Rita ar putea provoca noi inundatii, chiar daca furtuna in sine nu va atinge decat tangential orasul.

In regiune au fost aduse trupe si provizii pentru a face fata efectelor uraganului.

In Florida, autoritatile locale si federale se pregatesc pentru un uragan cel putin la fel de puternic precum Katrina care a facut ravagii luna trecuta in statele Louisiana si Mississippi. De data aceasta, autoritatile vor sa se asigure ca sunt pregatite corespunzator.

'Evacuati din nou'

Mai multe mii de locuitori ai statului Louisiana - care isi gasisera adapost in Texas dupa ce casele lor fusesera distruse de uraganul Katrina - sunt evacuati din nou in Arkansas si Tennessee.

500 de autobuze sunt pregatite sa evacueze din nou locuitorii orasului New Orleans, ale carui diguri au fost deja subrezite de furtuna anterioara si s-ar putea sa cedeze sub ploaia puternica.

Primarul Ray Nagin a spus ca de la producerea uraganului Katrina este in vigoare un ordin de evacuare obligatorie care va fi pus in aplicare astazi.

"Cata vreme furtuna continua sa reprezinte o amenintare semnificativa, suntem gata sa golim orasul," a spus el.

In Golful Mexic, companiile petroliere isi reduc productia si evacueaza platformele petroliere pe masura ce se apropie uraganul Rita.

Armata SUA a inceput sa mute din calea noului uragan navele folosite pentru operatiuni de interventie legate de uraganul Katrina.

"Conditiile inregistrate in centrul Golfului sunt foarte asemanatoare celor inregistrate in timpul uraganului Katrina," a declarat directorul adjunct al Centrului National pentru Uragane, Ed Rappaport.

pe larg in BBC