Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca asa-numita taxa pe viciu va intra in vigoare de la 1 ianuarie si ca are acceptul finantelor. Totusi, pina in prezent, ministrul Finantelor s-a abtinut sa comenteze ideea. Surse guvernamentale sustin ca „totul se discuta".

Domnule ministru, cind ati vorbit de taxa pe viciu v-ati referit de fapt la marirea accizelor la alcool si tutun?

Poate nu m-am facut suficient de bine inteles. Nu este vorba de accize, ci de o taxa care va alimenta fondul national de sanatate. Acesti bani nu vor merge in consum, ci pentru reabilitarea infrastructurii din sanatate.

Dupa stiinta dvs. exista o asemenea taxa paralela in Uniune?

Dupa cite stiu eu nu exista, dar in Turcia exista de vreo 20 de ani si ea a functionat exact in scopul stringerii de bani pentru sanatate.

Stiti ca orice astfel de interventii pe pret ar putea irita UE. Exista niste capitole negociate inclusiv un calendar de aliniere la accize.

Nu vorbesc de accize. Trebuie facuta distinctia intre accize si taxa pe care o propun. Nu exista nici o directiva sau acquis comunitar care sa interzica introducerea taxei.

V-ati consultat in prealabil cu ministrul Finantelor?

Da. Sigur ca m-am consultat si cu ministrul Finantelor (Sebastian Vladescu - n.r.) si cu premierul Tariceanu. De altfel, problema a fost discutata cu partenerii sociali la intilnirea de acum citeva zile de la Snagov.

Cind va intra in vigoare aceasta taxa?

De la 1 ianuarie 2006.

Iarasi modificati fiscalitatea intempestiv?

Totul o sa fie legal si in mod transparent.

Dar nu va e teama ca o sa apara contrabanda cu tigari si alcool?

Nu cred ca se va intimpla asa ceva. De regula, atunci cind se taxeaza un viciu, incasarile nu scad, din contra ele cresc. •

In Europa se prefera o singura taxa

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, ne-a declarat ca, de regula, statele membre ale UE merg pe varianta unei singure taxe, si anume acciza. In lipsa unei taxe paralele se prefera marirea accizei la alcool si la tigari. „UE stabileste doar un nivel minim al accizelor. In functie de acest minim, statele isi fac propria lor politica de taxare a viciului.

De aceea este o diferenta asa de mare intre nivelul accizelor dintre nordul si sudul Europei, de exemplu. In tarile din nord, accizele la alcool pur sint de trei ori mai mari decit in Grecia", a spus Orban.

Daniel Oanta, Cristian Matache