Doi deputati liberali incearca sa smulga Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei si sa-l puna din nou sub autoritatea Camerei de Comert si Industrie. Miza o reprezinta veniturile de 1.500 de miliarde de lei vechi pe care Registrul le inregistreaza anual. Ei aduc drept argumente prevederile din statele membre ale Uniunii Europene si promisiunile Aliantei D.A. din campania electorala. Doua argumente departe de realitate.

Proiectul Legii Camerelor de Comert si Industrie a fost aprobat, pe 12 octombrie, de Senat si va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor astazi. Actul normativ prevede, printre altele, transferul Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert si Industrie.

Miza o constituie veniturile de aproape 1.500 de miliarde de lei vechi - bugetul prevazut pe anul acesta pentru Registrul Comertului. Dar si baza de date este foarte importanta.

Pina in 2002, Registrul a fost in subordinea Camerei de Comert si Industrie si asigura acestei institutii cea mai mare parte din venituri. In 2002, Registrul a fost preluat de Ministerul Justitiei, prin lege.

Proiectul legii CCI, care vrea sa dea astfel o noua sursa de finantare Camerelor de Comert, a fost initiat de doi parlamentari deloc dezinteresati: senatorul PNL Viorel Arion este presedinte onorific al CCI Hunedoara, iar deputatul PNL Ovidiu Silaghi e seful CCI Satu-Mare. Imediat dupa aparitia proiectului, guvernul a cerut eliminarea acestei prevederi, dar nu a fost ascultat.

In UE exista control public

Senatorul Viorel Arion ne-a dat doua argumente pentru felul in care a formulat legea: faptul ca in opt tari din UE Registrul Comertului ar functiona in subordinea CCI si un paragraf din programul de guvernare al Aliantei D.A., care ar stipula mutarea Registrului de la Justitie la CCI. Ambele sint false.

„Registrul este la CCI doar in Italia si Olanda, numai ca in aceste state Camerele sint institutii ale statului", ne-a declarat Ion Codescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei.Iar Programul de guvernare al Aliantei D.A. nu contine nici o referire la Registrul Comertului.

Celalalt initiator, deputatul Ovidiu Silaghi, afirma ca legea sa face un act de dreptate. „In 2002, statul a nationalizat Registrul, care era o institutie privata. Acum trebuie sa-l dea inapoi CCI", ne-a spus el. Si ne-a indemnat sa-l cautam pe avocatul Mihail Vlasov, presedintele CCI Iasi, ca sa ne dea si alte argumente.

Vlasov a recunoscut ca a dat forma finala proiectului de lege si a spus ca principalul argument pentru adoptarea ei este „bunul-simt".

In schimb, Monica Macovei, ministrul Justitiei, a declarat ca directivele UE cer ca Registrul sa ramina sub control public, pentru a asigura o baza de date corecta si a evita inregistrarea fictiva a unor firme.

Fiecare de capul lui

Pe de alta parte, Eugen Ghiulea, directorul general al Oficiului pentru Registrul Comertului, crede ca, daca se va intoarce la CCI, institutia nu va putea tine evidenta informatica in toate judetele, pentru ca veniturile din activitatea acesteia sint mult prea mici in unele zone. „Cind a fost preluat de Justitie, Registrul nu avea baze de date in toate judetele. In Gorj de pilda nu avea.

Acum are in toata tara sedii, aparatura si oameni, pentru ca bugetul este comun, iar la achizitiile publice obtinem reduceri importante datorita cantitatilor mari de produse cumparate. Registrul din alte locuri, cum sint Bacaul si Iasiul, nu mai trimiteau nici o informatie la centru, ca nu voiau, si nici nu puteau fi obligate fiind organizatii private", ne-a explicat el. •

Investitii de 7 milioane de euro

De cind se afla la Ministerul Justitiei, Registrul Comertului a investit peste

7 milioane de euro in tehnica de calcul: 115 miliarde de lei in anul 2003 si 193 de miliarde in 2004. Institutia a avut venituri de 578 de miliarde de lei in 2003 si de 828 de miliarde in 2004, iar pentru acest an sint prognozate venituri de 1.480 de miliarde de lei.