Ratingul de tara acordat de catre societatea de evaluare Coface a fost imbunatatit considerabil de la B+ la A4. Principalul avantaj in urma acestei evaluari va facilita accesul Romaniei pe pietele internatioanle de capital precum si imbunatatirea imaginii companiilor locale in reaport cu partenerii externi.

Acest rating de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective, si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara. Coface emite rating-uri despre 151 de tari din intreaga lume.

Rating-ul de tara este stabilit ca urmare a analizei rating-ului de credit si al celui de scor. Rating-ul de Credit stabileste limitele de credit pentru companii, si este acordat pentru 44 milioane de companii din lume. Rating-ul de Scor masoara probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Sunt supuse unei riguroase analize companiile mari si IMM-urile.

Ratingul de tara se calculeaza pe baza a 7 tipuri de indicatori, si anume: vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain, comportamentul de plata al companiilor.

Rating-ul de tara B al Romaniei, din decembrie 2004, a fost apreciat ca B+ in iunie 2005, si a trecut la A4 in decembrie 2005. A4 denota un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.

Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila, in timp ce B era echivalent cu un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

"Principala consecinta a rating-ului de tara A4 pentru Romania este ca va spori accesul pe pietele internationale si limitele de credit ale companiilor romanesti pentru credite comerciale (furnizor), de la parteneri lor externi, alti creditori internationali sau din partea companiilor de asigurare a riscului financiar.

Aceasta va conduce la o crestere a volumului relatiilor comerciale in special cu tarile din UE si cresterea credibilitatii mediului de afaceri romanesc pe plan international", a declarat Cristian Ionescu, Managing Director Coface Romania.

Acest rating este un indicator de risc al comportamentului mediu de plata al companiilor din Romania si va conduce la cresterea numarului de companii care vor fi asigurate impotriva riscului de neplata si la cresterea limitei de credit acordata acestora.

In ce priveste analiza mediului economic romanesc, Coface emite urmatoarele observatii: iminenta aderare la UE in viitorul apropiat a imbunatatit perspectivele economice, acesta fiind un punct tare.

Tot la capitolul puncte tari se mentioneaza ca Romania dispune de o piata interna importanta, forta de munca este calificata si cu costuri nu foarte mari, nivelurile de indatorare publica si externa se mentin la un nivel rezonabil, cresterea fluxului investitiilor straine directe au condus la atingerea unui nivel ridicat al rezervelor valutare.

Printre punctele slabe stabilite sunt: deficientele inregistrate in disciplina politicilor fiscale, monetare si salariale care au atras critici dure din partea FMI. Dezechilibrele macroeconomice au crescut, in special in privinta conturilor externe.

Cresterea economica continua, increderea pietelor financiare si accesul la UE in 2007, vor fi posibile doar cu continuarea eforturilor in privinta reformelor;

Cresterea economica a incetinit in 2005 din cauza inundatiilor, care au afectat productia agricola, scaderii ritmului de crestere al exporturilor, din cauza cresterii cererii pentru produse din import, care va obstructiona si cresterea economica din 2006.

Deti comportamentul de plata al companiilor prezinta intarzieri de plata frecvente, adesea aceste sume sunt colectate.

Inflatia ramane la un nivel ridicat, in pofida aprecierii cursului monedei nationale. Deficitul contului curent a crescut datorita cererii domestice in crestere, costurilor ridicate pentru petrol, si o incetinire a dinamicii exportului, afectate in special de scaderea competitivitatii si a concurentei din partea produselor textile din China.

Intrarile de capital au crescut semnificativ, sub forma de investitii straine directe si imprumuturi ale bancilor comerciale externe catre subsidiarele lor din Romania, conducand la o crestere notabila a rezervelor valutare. Desi in crestere, datoria externa ramane la un nivel sustenabil.

Disensiunile in interiorul coalitiei guvernamentale afecteaza cursul politicii economice si a progresului asupra reformelor.

Tot in anul trecut, relatia cu FMI a devenit tensionata, in schimb progresul facut in sistemul juridic si politicile concurentiale sunt incurajatoare.

Romania mai are mult de recuperat, mai ales in domeniul intaririi capabilitatilor serviciilor civile si in combaterea coruptiei, care ar putea conduce la amanarea cu un an aderarii la UE.

Cristian Ionescu precizeaza ca: "Rating-ul Romaniei a cunoscut un trend ascendent in raport cu tarile vecine si pastreaza constant rating-ul regional al Europei Centrale, compensand tendinta negativa de crestere a riscului Ungariei, care ar fi condus la scaderea per ansamblu a rating-ului de risc regional.

De remarcat de asemenea ca Romania reuseste in 2006 sa devanseze pentru prima oara Bulgaria al carei rating ramane acelasi ca si in 2005, dupa ce anul trecut Romania se afla in usor dezavataj fata de aceasta".

Fondata in 1996 si evaluata cu AA de catre Fitch si Aa3 de Moody’s, Coface este o filiala a Natexis Banques Populaires si Groupe Banque Populaire, avand la sfarsitul anului 2004 o capitalizare bursiera 13.4 miliarde EURO.

Misiunea Coface este de a facilita comertul global la nivel de « business-to-business », oferindu-le clientilor sai patru linii de servicii precum: externalizarea totala sau partiala a managementului pentru relatiile comerciale, finantarea si protejarea incasarilor: asigurari de credit, rapoarte de credit, servicii de management al creantelor si factoring.

Coface de asemenea mai ofera alte 3 linii de servicii precum: asigurari pentru garantii, training privind mamagementul creantelor, iar in Franta managementul asigurarilor guvernamentale. Avand 4600 de angajati in 58 de tari, Coface furnizeaza servicii pentru 85,000 clienti.

Aceste servicii sunt oferite de asemenea in total in 93 de tari prin partenerii din reteaua globala Credit Alliance, organizate prin intermediul unui sistem integrat de management al riscului de credit « Common Risk System »