Inca inainte de le fi trasat sarcina dl Traian Basescu, maharii PSD-ului s-au grabit sa traiasca bine. Ba chiar exagerat de bine, incat multi cetateni cred ca le-a luat Dumnezeu mintile.

Felul cum incearca sa justifice, in fata unui popor intreg de oameni care abia daca-si duc viata de pe o zi pe alta, averi fabuloase si, oricum, nejustificabile prin salariile de demnitari, platite chiar din contributia cetatenilor cu viata de pe o zi pe alta, pare halucinant, dintr-o alta lume.

Sunt ei, primii doi, plus cei care or sa li se alature in curand, sper, cu dosare similare, din acelasi aluat cu noi? Vorba lui Teodor Mazilu: "Poate fi omul atat de ticalos?" Raspuns: "Da". Mai tine cineva minte injuraturile proletare la adresa "burghezo-mosierimii"? Ce pofta de avere le-a provocat "proletarilor" injuratura aceea!

Dupa stiinta mea, exista mai multe categorii de profesionisti care nu pot sa renunte, sa se opreasca.

Acestia sunt: capitalistii - cand isi stopeaza o afacere la nivelul atins sunt ca si morti; securistii - chiar pensionati, tot in retea raman; membrii bandelor mafiote - tentativa de retragere se soldeaza cu un glonte in cap din partea "colegilor", pentru ca ar putea duce in alta zona secrete care trebuie sa ramana in interior.

Din ce categorie sa faca parte politicienii nostri care, dupa ce au agonisit numai ei (plus cateva alte persoane implicate) stiu cum, zece, douazeci de case, blocuri, vile, apartamente, terenuri, mosii, tablouri, bijuterii, continua si continua si continua? Intai, ca politicienii acestia sunt, in mod evident, inclinati spre afaceri.

Comunismul le-a taiat avanturile, dar i-a si invatat un lucru foarte pretios pentru ei: daca vrei sa ramai deasupra legii, intra in reteaua mafiota a activistilor de partid sau securistilor. Asta pana la 22 decembrie 1989. Dupa, lucrurile s-au schimbat: te numesti, dupa moda democratica, om politic si efectul e acelasi.

Sigur, cei emanati din zona finala a comunismului mai au o "calitate", mai sunt si membri ai retelei securiste, fie cu grade, fie fara asa ceva. Se vede asta dupa oamenii cu care se inconjoara, vezi cazul Nastase-Priboi. Dubla lor apartenenta ii indica foarte clar pentru afacerile protejate ale profitorilor propriului regim.

Cand unul sau altul dintre acesti drogati ai lacomiei si arogantei fara de sfarsit (auziti: un altul si sotia sa, "om de afaceri platit la nivel occidental", traiesc cu 500 de euro pe luna!) ajunge in fata justitiei, revolta sa e enorma si justificata: el stia ca altfel merg lucrurile, doar de aceea a si intrat in politica: pentru a face afaceri fara sa respecte regulile care pe altii ii pot

duce la faliment. Profitorii fac salturile mortale ale afacerilor cu zece plase dedesubt, in timp ce restul competitorilor au toate sansele sa-si rupa gatul de la prima miscare gresita.

Andrei Plesu enumera intr-un interviu recent notiunile, normele morale care nu mai functioneaza astazi. Printre acestea: onoarea, cinstea. Ce onoare poate avea un castigator care stie foarte bine ca a calcat toate regulile! Ceea ce face el, acele asa-zise afaceri, de tipul "cumpar ieftin, vand scump", este echivalent cu un furt.

O fi retinut ce l-au invatat primii mentori, ca proprietatea e un furt si procedeaza in consecinta. Se lafaie in bunuri obtinute pe cai murdare si tipa ca din gura de sarpe ca insasi cercetarea provenientei unor asemenea averi este o murdarie.

Rasturnarea valorilor, a normelor morale in societate e evidenta. De aceea se poate spune ca Dumnezeu le-a luat mintile acestor oameni. Presupunand ca le-au avut vreodata.