Pompierul-piroman Traian Basescu si-a facut din nou datoria. Ieri, la Cotroceni, el a imbracat combinezonul ignifugat de mediator al crizelor politice ca sa stinga focarele de conflict aparute in toate colturile scenei.

Doua din temele inflamabile de pe agenda discutiilor presedinte – partide, secretizarea legilor securistice si modificarea Constitutiei, au ajuns sa invrajbeasca PD-ul cu PNL-ul si sa starneasca pasiuni in randul celorlalte forte politice abia dupa ce ele au fost amorsate de seful statului.

Si, fiindca nu erau destul de intinsi nervii inaintea pestritei adunari de la Palat, Traian Basescu – moderatorul l-a mai ciupit pe premier, asa, din obisnuinta, ca un pustan rautacios care trage de coada fara motiv pisica vecinului.

Ca sa fie dialogul si mai constructiv, i-a adaugat lui Tariceanu-Moliceanu-Razgandeanu si eticheta de amnezic.

Rezultatul armonizarii politice de ieri a fost remarcabil: au intrat 6 partide la presedinte si au iesit 7 concluzii. PNL o tine pe-a lui cu desecretizarea legilor serviciilor de informatii. PRM vrea sangele extremistilor autonomisti. PSD plange de mila Guvernului fentat de presedinte.

UDMR are aceeasi grija cu Statutul minoritatilor. PD e convins ca tatuca Basescu face bine ce face. Conservatorii au mai pus peste averile ilicite si problema sigurantei biologice a populatiei. Iar presedintele Basescu e ros, brusc, de grija Opozitiei, proclamand incetarea dictaturii majoritatii.

Incercand sa rezolve cele 4 teme aflate in discutii la ora 12, participantii au iesit, dupa 3 ore, cu inca pe atatea probleme in divergenta. Asupra unui singur punct pare sa se fi inregistrat consens: modificarea Constitutiei. Mai exact: nu e oportuna acum aceasta discutie!

Politica romaneasca a intrat din nou in zodia dezbaterilor superficiale si a disputelor pe teme fara nici o relevanta pentru bunul mers al tarii.

Ca si asta-vara, cand puhoaiele mai aveau cativa kilometri pana sa navaleasca in salile Casei Poporului unde partidele isi scoteau ochii pentru anticipate, de saptamani bune intreaga activitate a unor institutii e paralizata de rafuieli, planuri subversive, atacuri si replici, strategii de autoaparare.

Comentarea vizitelor Monicai Macovei in biroul premierului transformat in vorbitor pentru Patriciu, subordonarea CSAT Guvernului sau Presedintiei, aprobarea parlamentara pentru perchezitie la Nastase, galceava pe racolarile de deputati si primari, ascunderea sub stampila „secret de stat" a incercarii de a umfla muschii

baietilor din servicii au devenit unicele preocupari, de la Executiv, Parlament, Presedintie, pana jos, la prefecturi. Nici n-ai zice ca mai sunt doar doua luni pana la raportul decisiv pentru soarta integrarii Romaniei! Nimanui nu-i pasa de stiva de restante legislative, nici de parametrii economici care au luat-o razna.

Toata lumea e ocupata cu gherila politica, iar in pauzele dintre atacuri si contraatacuri isi umple timpul cu exercitii de imagine construite pe populism gros. Pana si gestul galant, de ieri, al sefului statului de a baga in seama Opozitia, infierand „dictatura majoritatii", era pe cat de nesincer, pe atat de inutil.

Care dictatura a majoritatii cand, in actualul mandat, Puterii nu i-a iesit aproape nici una din actiunile pe care si le-a propus? In plus, curtoazia fata de minoritari nu venea dintr-o fibra democratica a dlui Basescu, ci din aceeasi incercare de a umili cat mai mult PNL si, in special, pe seful acestui partid.

Consultarile de la Cotroceni vor fi periodice, a anuntat presedintele Romaniei. Vestea i-a bucurat pe mai toti presedintii de partide. Vor avea program in fiecare luna, se vor socoti din nou importanti, se vor da destepti, se vor contrazice cu seful statului, isi vor face discursurile electorale la iesirea de la intalniri.

Traian Basescu le va aprinde alte paie sub scaune, dupa care ii va chema sa le stinga. Toata lumea politica va fi multumita. Mai putin fericita va fi lumea astalalta, a carei viata curge dupa un calendar mult mai incert.

„Nu stim ce vom manca maine" – striga, in lacrimi, o batrana in mijlocul celor 1.000 de pensionari care asaltau ieri, la ora la care se desfasurau consultarile de la Palat, Prefectura Galati, desecretizandu-si fluturasul de pensie.