Antena 3 a intrat in posesia unei poze ce-l infatiseaza pe Dinu Patriciu impreuna cu Omar Hayssam si Dorin Marian la cumparaturi intr-un anticariat din capitala Sudanului.

Cand reporterii televiziunii amintite i-au aratat poza lui Patriciu, acesta a recunoscut ca este reala, pentru ca apoi sa se arate foarte surprins ca in poza apare si Hayssam si sa afirme ca e un trucaj.

Patriciu a spus ca in 2001 s-a aflat in Sudan pentru a negocia cesionarea unui camp petrolier si ca acolo s-a intalnit in doua ocazii cu Hayssam dar nicidecum in anticariat.

Contacat telefonic, Dorin Marian a confirmat vizita din Sudan din 2001 dar a negat ca el si patriciu ar fi fost la cumparaturi impreuna cu Hayssam.

Evenimentul Zilei arata ca un an mai tarziu, chiar daca actorii au declarat ca s-a renuntat la afacere, Rompetrol a continuat sa testeze terenul. Intr-un studiu privind petrolul sudanez, publicat de o organizatie guvernamentala americana ("US Geological Survey"),

Thomas R. Yager noteaza ca, in anul 2002, guvernul negocia blocul 8 (in estul tarii) cu Rompetrol. De asemenea, tot atunci, ministrul sudanez al Petrolului, Ahmed el-Jas, declara ca "blocul 8 va merge la Rompetrol".

Acelasi an marcheaza implicarea oficiala a statului roman. In septembrie, ministrul sudanez al Cooperarii Internationale, Yousif Suleiman Takna, se intalneste cu insarcinatul cu afaceri al ambasadei romane la Khartoum, Gheorghe Tarlescu. Acesta i-a prezentat ministrului „intentia Rompetrol de a-si extinde operatiunile in Sudan".

Anuntul ambasadei sudaneze la Bucuresti admitea existenta unor discutii intre Rompetrol si Ministerul Energiei si Minelor.

Alungati cu licitatia

Si totusi, in pofida tuturor eforturilor, in primele luni ale anului 2003, oficialii sudanezi anunta o licitatie pentru campul mult ravnit. Contactati de publicatia specializata Upstream Online, oficialii Rompetrol isi explicau decizia guvernului de la Khartoum prin aceea ca oficialii sudanezi doresc sa atraga mai multe companii in cursa.

Intr-un final, blocul 8 este atribuit, in august 2003, companiei malaeziene Petronas (77%), in consortiu cu compania nationala sudaneza de petrol SUDAPET (15%) si o firma sudaneza - High Tech Group (8%).

Despre momentul Sudan-2001, Patriciu a declara anul trecut, pentru EVZ, ca Hayssam i-a fost introdus pe axa Mohammed Pashir (ambasadorul Sudanului la Bucuresti) - Vasile Kraila (om de afaceri din Brasov) - Gheorghe Fulga (sef SIE).

Dinu Patriciu a aratat ca, in 8 mai 2001, a avut o intalnire cu ambasadorul Sudanului la Bucuresti, la vremea respectiva Bashir Mohamed El Hassan, care i-a propus organizarea unei delegatii a companiei Rompetrol in aceasta tara pentru a studia eventuale oportunitati de investitii pentru compania Rompetrol.

In acest sens, ambasadorul i-a recomandat o firma din Sudan - SMT, sugerand si modul de a contacta aceasta firma, si anume, prin intermediul firmei Lufar Ltd din Emiratele Arabe, firma care avea un birou la Brasov, fiind condusa de omul de afaceri Vasile Kraila.

Dinu Patriciu a spus ca a avut o intalnire cu Vasile Kraila care l-a informat „ca vine din partea domnului Fulga" si ca, date fiind relatiile sale comerciale cu firma sudaneza, se ofera sa sprijine calatoria. Totodata, Kraila a instat ca Dinu Patriciu sa se intalneasca cu Omar Hayssam, invocand relatiile pe care le-ar avea sirianul in mediile de afaceri din Sudan.

Numai ca, intervievat atunci de ziaristii de la Averea, Vasile Kraila a negat cele sustinute de Patriciu, dar a recunoscut ca ii cunoaste pe toti cei implicati in negocierile Rompetrol din Sudan: pe Dinu Patriciu, pe Omar Hayssam, ba chiar si pe ambasadorul Sudanului la Bucuresti.

Comenteaza pe forum