Presedintele CEC, Constantin Radulescu, a declarat ca preturile locuintelor vor continua sa urce in perioada urmatoare, odata cu cresterea gradului de accesibilitate a creditelor ipotecare si imobiliare.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de semnarea unui acord de colaborare in domeniul constructiei de locuinte, acord intre CEC, Uniunea Nationala a Patronatului Roman si Societatea pentru Beton si Prefabricate din Romania.

Potrivit acordului, noutatea proiectului pe care il vor dezvolta consta in tehnologia inovatoare pe care o utilizeaza, fapt care permite reducerea costurilor de constructie.

Astfel, pretul estimativ pe metru patrat va fi de 195 euro/mp pentru structura si un total de 370 euro/mp pentru o casa „la cheie", cu mult sub preturile practicate in prezent.

Proiectul beneficiaza de finantare de maxim 75% din valoarea investitiei din partea CEC, urmand ca in perioada de desfasurare a proiectului sa se gaseasca solutiile pentru finantarea integrala a costurilor de constructie. Durata de creditare va fi de maxim 35 de ani, cu o perioada de gratie de pana la 720 de zile.

Garantia creditului o poate constitui insasi constructia ce urmeaza sa fie realizata, iar dobanda practicata in prezent este de 9,5% pe an pentru creditele in lei.

Presedintele CEC a afirmat ca este posibil ca ritmul de construire a caselor si apartamentelor sa se accelereze in perioada urmatoare, astfel incat sa fie depasit nivelul anual de 30.000 locuinte construite, inregistrat in anii anteriori.

Potrivit lui Radulescu, oferta CEC in domeniul finantarii achizitiei de imobile este avantajoasa, cu o dobanda anuala de 9,56% la imprumuturile in lei, acordate pe o perioada de pana la 35 de ani.

"Nivelul dobanzii va continua sa scada, pentru ca este indexata in functie de BUBOR. La o inflatie prognozata pentru acest an la 5%, in cel mai bun caz, si o dobanda de 9,5% la credit, rata reala a dobanzii este de 4,5%, extrem de scazuta, mai mica decat in state occidentale", a precizat Radulescu.

El a mentionat ca banca poate finanta si avansul clientului la contractarea unui imprumut imobiliar, prin acordarea unui credit de nevoi personale.