Vineri, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, isi anunta oficial, oficial, in plen, demisia. Tot vineri, social-democratii decid cine va fi candidatul lor la conducerea camerei inferioare a Parlamentului. Mircea Geoana a anuntat ca PSD nu va renunta usor la functia pe care o considera a sa de drept. El si-a declarat sustinerea pentru Valer Dorneanu.

In lupta pentru preluarea sefiei Camerei au intrat insa si partidele din coalitia la guvernare. S-au facut si nominalizari. Liberalii l-au propus pe Bogdan Olteanu, actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul.

Ca sa-i convinga pe colegii democrati sa-l sustina pe Olteanu, PNL a facut trimitere la protocolul Aliantei DA. Deocamdata, PD pare sa fie de acord. Dar in joc au intrat si conservatorii.

PSD nu a anuntat deocamdata un candidat oficial pentru postul de presedinte al Camerei Deputatilor. Dar sunt vehiculate numele lui Valer Dorneanu, Miron Mitrea, Mihai Tanasescu sau Victor Ponta.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a infirmat unele dintre variantele lasante, dar social-democratii nu au stabilit inca strategia prin care vor sa pastreze sefia Camerei Deputatilor.

Suntem hotarati sa ne luptam si sa facem tot ce e posibil pentru a pastra sefia Camerei. Valer Dorneanu e printre numele vehiculate pe care le-am evocat, dar e dreptul colegilor din Camera Deputatilor sa se pronunte asupra candidatului pe care il vom inainta.

Mitrea si Tanasescu se pot numara printre candidati? Probabil ca nu, a spus Geoana. In orice caz, Mihai Tanasescu a declarat ca nu va accepta postul lui Nastase. Motivul? Este, cred, o functie mare, trebuie sa fii un bun jurist, un bun analist al legilor si nu e profilul meu.

Lucrurile nu sunt mai limpezi nici in tabara puterii. Numele cel mai mult vehiculat este al ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a declarat ca Potrivit protocolului Aliantei, partidele cu numarul mai mare de parlamentari opteaza pentru presedintia Camerei pe care o doreste.

PNL a optat pentru presedintia Camerei Deputatilor din decembrie 2004 si isi mentine aceasta pozitie. In masura in care conducerea Aliantei ma va propune, intelegerea ramane aceea. In masura in care va fi decisa o alta persoana, o vom sustine pe acea persoana.

Ramane de vazut daca democratii isi vor respecta angajamentele. Toate grupurile parlamentare au dreptul de a avea un candidat, spune Crin Antonescu. Eu cred ca vor fi doi - unul al puterii si unul al opozitiei. Spre ca in cadrul Aliantei lucrurile sa fie limpezi. Daca PD are o alta optiune o va propune si vom vedea.

Noi credem ca, daca mai avem o Alianta, intelegerea trebuie sa fie respectata.

Raspunsul democratilor a venit chiar de la presedintele partidului, Emil Boc, si a fost cat se poate de linistitor pentru liberali: PD isi va mentine promisiunea. Lucrurile sunt insa departe de a se fi asezat.

Conservatorii au desemnat propriul lor candidat pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor - deputata Daniela Popa. De asemenea, nu ar fi exclus ca in zilele urmatoare UDMR si PRM sa vina cu proprii lor candidati.

Argumentele PSD

Argumentul principal invocat de social democrati pentru pastrarea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor este decizia Curtii Constitutionale de la inceputul acestei sesiuni parlamentare. Magistratii au transat atunci in favoarea PSD incercarea actualei puteri de preluare a conducerii celor doua camere ale Parlamentului.

Curtea Constitutionala a decis ca numai PSD are dreptul sa faca propuneri, spune deputatul PSD Victor Ponta. Trebuie sa negociem sa gasim o solutie cu grupurile aflate in arcul guvernamental.

Demisia se poate anunta de Biroul Permanent pentru ca avem un text ambiguu, ca presedintele care e revocat nu mai poate prezida Biroul Permanent sau plenul Camerei. Parerea mea e ca aceasta demisie trebuie sa fie anuntata in plenul Camerei, spune Lucian Bolcas, vicepresedintele Camerei.

Si vicepresedintele Senatului, Sabin Cutas, adauga: Sper sa se ajunga repede la o solutie, pentru ca oamenii sa nu perceapa ca exista o sincopa in decizia politica.

E un post pe care PSD l-a obtinut la alegeri, asa cum s-a pronuntat Curtea. Asa ca PSD va proceda exact cum indica textul noului regulament si specificatiile date de Curtea Constitutionala. Vom avea un proces de selectie deschis de candidaturi.

Avem multi oameni de calitate si vom gasi un coleg care sa ne reprezinte la sefia Camerei. PSD e indreptatit sa sustina aceasta pozitie si sa aiba si castig de cauza.

Opinii la Stirea Zilei

Votul reprezentantilor PSD din teritoriu a fost unul democratic, este de parere Marian Vanghelie. Cu toate acestea, discursul presedintelui PSD, Mircea Geoana, a facut ca votantii sa fie mai decisi, a remarcat vicepresedintele partidului Cristian Diaconescu.

Cei doi au analizat decizia liderilor social-democrati in cadrul emisiunii Stirea Zilei.

Cristian Diaconescu: Aseara (marti seara – n.r.), dl.Geoana a folosit o formula de genul "Daca votati pentru Nastase, votati impotriva mea?" Nu.

Dar a spus ca ar putea avea efecte de o anumita natura. Cristian Diaconescu a mai spus ca s-a simtit o diferenta intre discursul liderilor din teritoriu si votul lor, care a fost mult mai transant.

Pe de alta parte, Marian Vanghelie a declarat ca votul a fost unul democratic. Desi considerat unul dintre autorii debarcarii lui Nastase, presedintele organizatiei sectorului 5 a PSD, a precizat ca recunoaste meritele pe care le are Adrian Nastase ca premier, dar nu si ca lider al partidului.

Din punct de vedere ca lider politic nu a respectat pe nimeni - membrii de partid. Marian Vanghelie a mai spus ca un om de talia lui Adrian Nastase trebuia sa ia singur decizia de a se retrage. Tot el a afirmat ca, din pacate, iesirea fostului premier de pe scena politica nu va rezolva problemele de imagine ale PSD.

Opinii la Sinteza Zilei

Ceea ce i s-a intamplat lui Adrian Nastase a fost catalogat de analistul politic Ion Cristoiu drept o executie in stil mafiot. In aceiasi termeni, putin elogiosi pentru partidul aflat odata la guvernare, a vorbit si Octavian Paler.

La emisiunea Sinteza Zilei, analistul a atras atentia asupra unora membrii PSD care s-au facut remarcati in acest scandal - Marian Vanghelie sau Marian Oprisan.

Ion Cristoiu si Octavian Paler au vorbit despre demisia lui Adrian Nastase ca despre o executie, ai carei autori ar fi Vanghelie si Oprisan. Octavian Paler considera ca in istoria PSD incepe un nou capitol.

El a incercat sa explice actuala situatie a social-democratilor printr-o comparatie cu ultimele ore de pe Titanic: Inchipuiti-va Titanicul.

Incercand sa se salveze, incep sa se arunce. Iar, daca PSD dispare, exista sansa ca in Romania sa apara un real partid de stanga, a mai spus analistul Octavian Paler: Singurul bine pe care ni-l poate face PSD e sa dispara. Complet.