Prin noi insine! Sau prin fotbal. E totuna. Steaua - Rapid, in sferturile Cupei UEFA, e cea mai abrupta sansa pe care ne-o puteam dori. Probabil ca o meritam cumva, caci sortii au hotarit sa ne ceara socoteala exact in momentul in care s-ar parea ca avem ceva de spus. {i in fotbal, unde am pus capat boemei de periferie, si in viata nationala de dupa Nastase. Avem de dovedit ceva.

Steaua - Rapid a venit peste noi ca o namila, dar ar fi bine sa ne pastram cumpatul. Acolo unde prietenii gindului ascuns au vazut un complot sau o tona de ghinion, e cazul sa fim pregatiti pentru o ocazie cum n-au fost multe.

Steaua - Rapid s-a mai jucat, de cele mai multe ori in varianta gresita. Meciul din sferturi nu e prilejul de a repeta, in vazul intregii Euro! pe, spectacolul disperat si murdar cu care sintem obisnuiti. Il cunoastem, dar avem nevoie de alt viitor. Ranga si lozincile pe teme cioresti pot rezolva multe, ba chiar pot rezolva toate furunculele si tristetile baietilor de cartier. Pret de o etapa.

Dupa care vine, iar, nevoia de razboi si dispret. Din aceasta singuratate fara ecou si din aceasta dragoste de arme de carton blindat se iese numai prin valoare. Lectia poate fi predata integral de sfertul Rapid - Steaua. Acest meci e, simultan, un sacrificiu si promisiunea unei izbinzi. Sacrificiu pentru ca va trebui sa pierdem o echipa inainte de a ajunge in semifinala.

De fapt, in finala, caci bitacii de la Middlesborough si aspirantii de la Basel nu au iesire la marea performanta. Izbinda promisa bate pina si dreptul la finala: vom fi altfel si multa lume asteapta sa vada cum anume. Sportiv, politic, administrativ, mental. Asta conteaza.

Daca vom duce la capat o dubla Rapid - Steaua fara singe si fara folclor de ocna, v! om dovedi ca stim sa ne abtinem. Putem trimite vorba ca nu mai avem nevoie de spritul porcos in imprejurarile pe care altii le trateaza prin curaj, organizare si fidelitate. La Heerenveen, lumea si-a aplaudat baietii, in timp ce Steaua ii umilea minutios.

Putem dovedi ca nu mai sintem prefata neincheiata, ci confirmarea proaspata a unui fel de viata stabil, decent si coerent. Pentru asta ne-a fost dat Rapid -Steaua, sfertul de finala pe care UEFA trebuia sa-l scorneasca sau sa-l decreteze daca nu se repezeau sortii sa-si faca de cap.

Trecerea de la celular la organic a inceput palid si neconvingator in societatea romaneasca. Acum putem face saltul, livrind spre consum si discernamint european un produs national curat. O coproductie rationala, nu o idila, organizata cu ocazia euroinspectiei. Un meci cu premizele unui razboi civil, guvernat cu tact de o administratie sigura si supla.

O mostra prima de arta vietii publice la romanii reintegrati in Europa. Vasile! Blaga are probabil in fata planul de organizare si monitorizare urbana al acestui eveniment. Altfel va ramine ministru de Interne doar la sud de Baneasa. Pe scurt, Rapid - Steaua poate fi semnalul ca Romania a atins, fie si experimental, pragul care desparte anarhia consimtita de statul modern.

Testele se vor inmulti si, oricum, daca vom traversa cu bine Rapid - Steaua, viata va deveni un test permanent. Fiecare gest personal, incepind cu purtarea fata de cei fara de putere, si fiecare gest colectiv, incepind cu purtarea celor la putere, va trebui sa tina cont de exigenta unei lumi noi. Lumea fondata de succesul sfertului Rapid - Steaua.

Oricine poate privi in urma spre a constata, in bascalie, ca am ajuns aici pe umerii lui Copos si Becali. Asemenea concluzii sint timp pierdut si drog irosit. Mai intii, pentru ca primul semn de emancipare a venit in fotbal, daca va mai aduceti aminte, de la o echipa mica: CFR Cluj. In al doilea rind, pentru ca si Copos, si Becali str! alucesc in fata unui dispozitiv care i-a surclasat.

Pina la urma, exista schimbare. Daca a invins cineva, atunci au invins regulile lumii noi, nu chiriasii lor agatati de lumea veche. Copos si Becali sint trecatori si, ca trecatori, pot fi amendati. De istorie si de fisc. Regulile ramin si victoria lor in fotbal a proclamat capitalismul. Avem orinduirea si trebuie sa ii facem repede pe plac. Daca ne cere o ordine morala, trebuie sa i-o dam. La asta e bun Rapid - Steaua.