In primele doua luni ale anului, deficitul comercial a crescut cu 55,9% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza Departamentul de Comert Exterior al MEC.

Potrivit ministrului delegat pentru comert, Iuliu Winkler, cresterea importurilor a fost determinata de cererea de bunuri pentru aprovizionarea industriei cu materii prime si materiale, de necesitatile de modernizare si dezvoltare a economiei, cat si de consumul final, stimulate si de aprecierea cursului leului fata de euro si dolar.

Potrivit datelor Departamentului de Comert exterior al MEC, in primele doua luni ale anului, schimburile comerciale au crescut cu 26,7%, fata de perioada similara a anului trecut.

Deficitul comercial cumulat pe primele doua luni ale anului a fost de 1,4 miliarde euro, in crestere cu 55,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Cresterea importului cu 29,9%, a fost determinata de cererea de bunuri pentru aprovizionarea industriei cu materii prime si materiale, de necesitatile de modernizare si dezvoltare a economiei (investitii), cat si de consumul final (casnic), stimulate si de aprecierea cursului leului fata de euro si dolar", a declarat Iuliu Winkler.

Cresterea exportului cumulat pe primele doua luni, cu 712,2 milioane euro, fata de perioada similara a anului 2005, este atribuita ameliorarii competitivitatii unor produse romanesti pe pietele externe, precum si valorificarii avantajelor conjuncturale.

Potrivit informatiilor Ministerului Economiei si Comertului, principalele grupe de produse la care s-au consemnat cresteri ale deficitului, au fost materii prime energetice (in principal titei) cu - 470, 84 milioane euro; masini, aparate si echipamente electrice cu –456,94 milioane euro; substante si produse chimice cu –255,33 milioane euro; vehicule pentru

transport cu –160,92 milioane euro; produse alimentare, bauturi si tutun cu -142,84 milioane euro si materiale plastice, cauciuc si produse din acestea cu –139,50%.

Acest deficit a fost partial compensat de surplusul comercial obtinut la exportul de materiale textile si produse din acestea cu +204,5 milioane euro; incaltaminte cu +151,4 milioane euro; metale comune si produse din acestea +92,8 milioane euro si mobilier + 88,5 milioane euro si produse diverse + 94,3 milioane euro.

Anul trecut, cresterea accelerata a importurilor a condus la inregistrarea unui deficit comercial record (export FOB – import CIF), in valoare de -10,3 miliarde euro, cu 40,4% mai mare decat in 2004.