Pachetul de 8 la suta din actiunile Petrom ar putea fi vandut prin intermediul unei banci sau al unui consortiu de banci dar asta numai in cazul in care Guvernul va refuza tranzactionarea titlurilor printr-o asociatie a salariatilor, sustin oficialii romani.

Ministrul Economiei, Codrut Seres nu exclude nici posibilitatea unei scaderi accentuate a cotatiilor actiunilor Petrom in cazul in care tot pachetul de 8 procente va fi scos la vanzare intr-un timp scurt.

"Este o varianta ca angajatii sa vanda acel pachet de 8% si este posibil ca cineva sa cumpere ieftin, iar peste o zi sau doua pretul sa urce la loc" a afirmat ministrul Economiei care a recomandat salariatilor Petrom sa nu-si vanda actiunile pe care le vor primi.

Referitor la modalitatea de vanzare a actiunilor, Seres a precizat ca in cazul unei vanzari directe operatiunea va avea loc prin intermediul unui agent de privatizare, o banca mai precis si care sa aiba cel putin 150 de filiale la nivel national.

"Ne gandim la o banca sau la un consortiu de banci, selectia urmand sa fie facuta prin licitatie", a mai adaugat Codrut Seres.

Un memorandum MEC, care prevede doua variante pentru vinzarea actiunilor Petrom catre salariati, se afla in clipa de fata pe masa Guvernului.

"Am analizat documentul si am pastrat punctul de vedere potrivit caruia vanzarea pachetului de 8%, aprobat prin legea de privatizare a Petromului, trebuie sa se faca catre salariati. Salariatii trebuie sa-si exprime optiunea si au dreptul sa cumpere individual, nu prin interpusi", a declarat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Ne-am dat acordul pe varianta aceasta iar memorandumul urmeaza sa parcurga circuitul normal iar cand va intra in sedinta de guvern vom anunta public."

Liviu Luca: "Seres jura ca nu stie, dar ii creste nasul"

Articol de Dragos Nedelcu (Capital)

Din momentul in care au aparut EI, Liviu Luca si Asociatia Salariatilor de la Petrom au inceput sa aiba batai de cap. Un razboi surd cu Dan Voiculescu a condus la blocarea in Guvern a celebrei ordonante pentru vanzarea catre salariati a 8% din actiunile Petrom. Acum se aude ca EI au pregatit un memorandum. Liviu Luca vorbeste in exclusivitate pentru Capital despre razboiul de la Petrom.

Capital: Cum e cu variantele astea de vanzare a actiunilor, ca nu mai intelege nimeni nimic?

Liviu Luca: Habar n-am. Pentru mine este simptomatic faptul ca intr-un ziar au anuntat ca au gasit si EI o banca, pe Merrill Lynch, care ar fi dispusa sa finanteze cumpararea de actiuni. Au si EI meritul lor, deci este o chestie clara ca o privesc ca pe o afacere a lor. Diferenta dintre noi si ei este ca noi o privim ca pe o afacere pentru oameni.

Capital: Cine sunt EI, domnule Luca?

Liviu Luca: Ei? Ce-i care au adus Merrill Lynch, habar n-am cine.

Capital: si credeti ca in spatele LOR este Dan Voiculescu?

Liviu Luca: A… ma intereseaza foarte putin acest lucru acum. Principalul lucru care m-a interesat a fost obtinerea acestui 10 %. Nu uitati urmatorul lucru, si anume ca, in anul 2004, se punea sub semnul intrebarii daca salariatii vor mai primi ceva.

Noi am avut initial 10% din actiuni la valoarea nominala, a fost o bataie crunta, iar in final s-a obtinut 8% la valoarea cu care cumpara investitorul strain. A fost bataie, bataie mare. Din ce cauza spun asta, pentru ca Ordonanta nr. 55 a fost croita, si o spun cu responsabilitate, ca sa fim scosi afara.

Capital: OMV ce zice?

Liviu Luca: Nu stiu. Banuiesc ca le-ar conveni sa se cumpere indiviual, pentru ca nu ar fi pericolul ca pe un termen determinat cineva sa detina 8% din actiuni si sa ridice pretentii. Nu au existat discutii cu ei pana acum. Pe noi ne lasa rece cui vinde CSFB actiunile. PAS e interesat doar de pretul care va fi obtinut din vanzarea acestora.

Capital: Pana la urma, care este rolul CSFB si al PAS, in aceasta afacere?

Liviu Luca: Pai, in primul rand, elibereaza 235 milioane de euro pentru plata actiunilor, iar OSPI le da actiunile. Anterior, PAS va negocia la ce pret se accepta cotatia lor minima de vanzare. Dupa ce a vandut banca, mai ramane un pachet, pentru care exista doua optiuni: fiecare primeste actiuni sau bani.

Capital: Da, dar ce spune legea? Cui se vand actiunile?

Liviu Luca: Salariatilor. si ma lasa rece daca vine fiecare in numele lui sa cumpere sau se vine prin intermediul PAS. Sunt avantaje si dezavantaje. Pentru un numar foarte mic de oameni va fi un avantaj major. Cel care are 3.500 de euro si-a cumparat actiunile si stie ca poate sa le joace la bursa. Dar numai ca asta este o minoritate. Nu stiu daca reprezinta 1% din total.

Vreau sa va spun ca toti cei care se gandesc la profituri uriase sunt farseuri. Pentru ca in momentul in care 4,5 miliarde de actiuni vor navali la Bursa, aceasta pica. Picand Bursa, nici macar banii investiti nu ii mai scoti. Pretul actiunilor se duce la vale. In momentul in care vor aparea primele actiuni pe Bursa, adevaratii jucatori vor avea tot interesul sa provoace scaderea cotatiilor.

Investitorii au bani si vor avea rabdare ca pretul actiunii sa se reintoarca la 6.000 de lei.

Capital: Pai, si care e diferenta dintre a cumpara individual si a cumpara prin Asociatia Salariatilor?

Liviu Luca: Crédit Suisse iti garanteaza un pret minim. Dar daca ai vandut vaca si mosia ca sa faci rost de 3.000 de euro ca sa cumperi numarul de actiuni, te duci la bursa si iei teapa.

Capital: Veti face presiuni fata de cei care vor cumpara actiunile individual?

Interviu integral in Capital