Conform actului de sesizare a instantei prin care se cerea arestarea preventiva, omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de vanzarea, pe seama societatii Rompetrol, de actiuni despre care avea cunostinta ca sunt vadit inferioare valorilor efective in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos in paguba societatii.

Schema pusa la cale ar fi inclus o firma din Cipru, Saltville Limited, condusa de Colin Hart, care a cumparat un miliard de actiuni Rompetrol la un pret de 116 lei pe actiune.

O parte a actiunilor ar fi fost vandute apoi la preturi de 250-300 de lei, catre apropiati ai lui Dinu Patriciu, prin Alpha Finance de Camelia Voiculescu, fiica presedintelui PUR, Dan Voiculescu, si prin TVM de senatorul UDMR, Verestoy Attila, si de directorul cotidianului "Ziua", Sorin Rosca Stanescu.

O alta parte a actiunilor cumparate de societatea din Cipru a fost revanduta apoi catre Rompetrol, fiind achizitionate la un pret de sase ori mai mare, respectiv 690 de lei pe actiune.

Anchetatorii sustin ca toate aceste tranzactii ar fi fost "aranjate", piata fiind manipulata prin mai multi brokeri. Anchetatorii sustin ca Patriciu si ceilalti asociati ar fi castigat peste sase milioane de dolari, bani transferati in Cipru.

In opinia judecatorului care a solutionat, pe 27 martie, cererea de arestare a lui Dinu Patriciu, exista indicii temeinice "in raport de vanzarea actiunilor la un pret vadit inferior valorii lor, manipularea pietei si spalare de bani, deoarece succesiunea cronologica a faptelor petrecute la deschiderea primei sedinte de tranzactionare la BVB cu actiuni RRC denota savarsirea unor astfel de

fapte, iar coincidenta afisarii ordinelor de vanzare si cumparare cu privire la volumul pachetelor de actiuni, pretul identic al acestora, concomitenta introducerii ordinelor in piata si, respectiv, intermedierea acestor operatiuni prin mijlocirea acelorasi societati de valori mobiliare, nu poate fi acceptata".

Societatea TVM, controlata de Verestoy Attila

Stenogramele discutiilor telefonice purtate de Dinu Patriciu si Claudiu Simulescu, directorul societatii de brokeraj TVM, au relevat procurorilor ca acesta din urma a cunoscut, protejat si asigurat operatiunea de manipulare a Bursei.

In prima zi de listare a actiunilor Rompetrol (7 aprilie 2004), Simulescu i-a spus lui Patriciu ca a blocat efectiv accesul altor clienti TVM, pana in clipa in care s-au finalizat dubioasele tranzactii.

Interesant este ca firma de brokeraj TVM este controlata inca de la infiintare de senatorul Verestoy Attila, unul dintre beneficiarii informatiilor confidentiale referitoare la cotarea actiunilor Rompetrol.

In martie 2005, CNVM a autorizat schimbarea numelui TVM in Eastern Securities, la care Verestoy Attila detine 89,2%. Mai trebuie spus ca pe 9 aprilie 2004, firma lui Verestoy, Eastern Securities (TVM), a intermediat la Bursa 10.000.000 de actiuni Rompetrol pentru insusi Calin Popescu-Tariceanu. (Mihai Munteanu)

Articol complet in Ev. Zilei