Oficialii de la Mahindra&Mahindra au declarat luni ca in pofida suspendarii negocierilor pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov, raman in continuare interesati de fabrica, una din conditiile cerute de ei fiind stergerea unor datoriii de 180 de milioane de dolari, informeaza Reuters citand un comunicat al companiei indiene.

Reprezentantii Mahindra au precizat ca inca nu au suficiente garantii ca o serie de facilitate acordate de AVAS vor fi aprobate de Consiliul Concurentei.

“Negocierile au fost suspendate ca urmare a incertitudinilor asupra acordarii unor ajutoare de stat”, au declarat surse din cadrul Mahindra.

AVAS a anuntat, vineri 26 mai, suspendarea negocierilor pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov, deoarece clauzele cuprinse in proiectul contractului de privatizare nu au fost agreate de conducerea companiei Mahindra&Mahindra.

Prin urmare, oferta de privatizare a societatii Tractorul publicata la data de 6 iunie 2005 si intreaga procedura legata de acest proces de privatizare este suspendata.

Contrar oricaror speculatii, principalul motiv care a condus la nefinalizarea tranzactiei a fost modalitatea in care urma sa fie acordat ajutorul de stat. Compania indiana a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana.

Acestui motiv obiectiv i se adauga declaratiile alarmiste ale unor lideri politici si ale reprezentantilor sindicatului, aparute pe parcursul negocierilor, ultima data fiind facute chiar in momentul in care se conturase o posibila tranzactie. Aceste declaratii au alimentat neincrederea negociatorilor indieni in finalizarea cu succes a tranzactiei.

Al treilea factor care a afectat negocierile a fost determinat de presiunile cu sistarea furnizarii apei, curentului electric sau a gazului metan exercitate de companiile de utilitati, ceea ce ar fi condus la intreruperea activitatii societatii. Investitorul a refuzat categoric ideea de a prelua o companie nefunctionala.