Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, aflat intr-o vizita de evaluare in tara noastra, considera ca CSM trebuie sa faca tot posibilul pentru a creste capacitatea judecatorilor de a garanta un tratament corect celor care apar in fata instantelor.

“Marea provocare politica si institutionala este de a creste increderea oamenilor in sistemul judiciar si de a eradica nu doar faptele de coruptie, ci si suspiciunile de lipsa de integritate cu privire la sistemul judiciar”, a declarat oficialul european in conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.

El a subliniat importanta imbunatatirii activitatii zilnice a sistemului judiciar, mai ales a aspectelor legate de integritatea magistratilor.

“Nimeni nu este mai presus de lege si, de aceea, independenta judecatorilor nu inseamna ca ei trebuie sa ramana de neatins”, a adaugat comisarul european.

Progrese reale in justitie

Franco Frattini a felicitat-o pe Monica Macovei pentru activitatea de pana acum:

“Avem un sistem judiciar nou care nu trebuie schimbat peste noapte si mai ales nu trebuie schimbate procedurile de numire si revocare a procurorilor". "

“Pe Monica Macovei o apreciem pentru implementarea transparentei si responsabilizarii sistemului juridic”, a adaugat Frattini.

Comisarul european incurajeaza autoritatile de la Bucuresti sa duca mai departe progresele de pana acum in justitie si afaceri interne, pentru un raport de tara bun, la toamna.

“Cred ca Romania cladeste un sistem judiciar modern si ca se afla in faza in care trebuie sa implementeze reformele pe care deja le-a adoptat”, a spus comisarul european pentru justitie, Franco Frattini.

Test politic pentru Romania

Foto: HotNews.ro (A.V.)

Comisarul european considera o mare realizare legea finantarii partidelor politice dar asteapta rezultate concrete si in ceea ce priveste aprobarea in Parlament a legii referitoare la Agentia Nationala pentru Integritate, menita sa verifice averile suspecte ale unor inalti demnitari ai statului. El a cerut ca acest lucru sa se intample pana la publicarea raportului de tara din septembrie.

“Nu exista o preconditie pentru ca Romania sa devina membru al UE dar adoptarea acestei legi este foarte importanta pentru pachetul politic si institutional pe care il stabileste Romania. E un test politic”, a declarat Franco Frattini in cadrul unei conferinte sustinute la Delegatia Comisiei europene la Bucuresti.

Serviciile secrete, la Parlament

Franco Frattini a declarat ca reforma privind securitatea nationala trebuie sa aseze serviciile de informatii sub controlul Parlamentului, pentru ca acesta garanteaza drepturile fundamentale ale cetateanului.

“Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere in controlul activitatii serviciilor de informatii. Sugerez ca in procesul de reforma a a cestora sa se tina cont de pastrarea unei balante, pe de o parte un control parlamentar, din partea cetatenilor, si un control al puterii executive”, a adaugat comisatul european.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, care s-a intalnit marti dupa-amiaza cu Franco Frattini, l-a asigurat pe oficialul european ca tara noastra va continua sa lupte impotriva coruptiei si isi va indeplini angajamentele incepute in justitie si in domeniul afacerilor interne.

Decizia aderarii, sa vina in toamna

Franco Frattini a declarat ca, in toamna acestui an, Comisia Europeana, va trebui sa ia o decizie finala privind aderarea Romaniei la UE, si “sa nu lase spatiu pentru alte rapoarte”.

In conferinta de presa, de la finalul intalnirii cu Franco Frattini, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a explicat ca raman de rezolvat, pana la aderarea la UE, probleme legate de eficienta si responsabilitatea magistratilor. Ministrul a reafirmat ca cel mai mare inamic este lipsa de increde a publicului in actul de justitie.

Franco Frattini s-a intalnit, marti dimineata si cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Oficialul european a laudat si progresele facute de Romania in securitatea granitelor, combaterea traficului de persoane si cresterea profesionalismului politistilor.

Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru justitie, Franco Frattini, se afla in Romania pentru ultimele evaluari privind evolutiile in justitie si securizarea frontierelor inaintea raportului de tara din septembrie, decisiv pentru aderarea Romaniei la UE.

Franco Frattini s-a intalnit, luni seara, cu presedintele Traian Basescu. Un comunicat al Administratiei Prezidentiale arata ca oficialul european s-a aratat optimist in privinta continutului raportului din toamna si al aderarii, la termen, a Romaniei la Uniunea Europeana.