Sprijinul oponentilor proiectului de la minier de la Rosia Montana pare sa vina din partea autoritatilor din Ungaria. Ministrul maghiar al Mediului, Miclos Perasnyi a declarat in cursul zilei de marti ca „interesul Romaniei ar fi ca proiectul sa nu se deruleze”.

Ungaria a mai avut de suferit din cauza exploatatiilor miniere de pe terotoriul; Romaniei, dupa ce in anul 2002 peste 100 de tone de cianuri au fost deversate accidental in raurile Somes, Lapus, Tisa si Dunare.

Declaratia a fost facuta de Persanyi dupa o intrevdere avuta cu ambasadorul Romaniei la Budapesta, Ireny Comaroschi.

In anul 2000 un imens scandal a izbucnit dupa ce in raurile raurile Somes, Lapus, Tisa si in Dunare au fost deversate peste 100 de tone de cianuri, fapt ce a provocat un imens scandal international, Ungaria fiind direct afectata in umra accidentului.

Responsabilitatea deversarii i-a apartinut companiei TransGold, la acea data subsidiara a companiei Esmeralda. Impotriva companiei, autoritatile de la Budapesta au luat o masura blanda, respectiv reducerea cu 85% a capacitatii de productie.

Romania a avut de suferit mai mult, Ungaria solicitand la acea data despagubiri materiale de 140 de milioane de euro, cerere ce nici pana astazi nu a fost solutionata.

Proiectul Rosia Montana isi propune dinamitarea a patru munti care inconjoara localitatea Rosia Montana si crearea unui iaz de peste 600 de hectare pentru decantarea sterilului tratat cu cianuri.

Un baraj de 185 m inaltime ar desparti localitatea Abrud, aflata la un km distanta, de cele 214 de milioane tone de steril ce ar rezulta in urma extragerii minereului din ceea ce ar deveni cea mai mare exploatare de suprafata din Europa.

Saptamana trecuta Fundatia pentru o Societate Deschisa a transmis presei un comunicat in care considera ca aprobarea exploatatiilor de la Rosia Montana “ar inscrie Romania pe o harta a tarilor subdezvoltate si corupte unde domneste legea celui mai tare, in dispretul interesului public, avand efecte devastatoare asupra mediului, patrimoniului arhitectural si arheologic prin distrugerea uneia dintre cele mai vechi comunitati din Romania”.