Bucuresti este prima instanta din tara dotata cu un sistem computerizat. Cele doua infochioscuri ofera doritorilor informatii despre dosare, inclusiv despre termenele de judecata si stadiul in care se afla procesul la momentul accesarii.

Potrivit reprezentantilor institutiei, celebrele cozi de la arhive si registratura vor disparea, in conditiile in care orice informatie solicitata poate fi obtinuta in cateva secunde.

„Majoritatea cer informatii minimale...”

Costul celor doua aparate, despre care se spune ca scutesc instanta de munca a cel putin trei angajati, se ridica la 5.000 de euro fiecare si au fost puse in functiune prin colaborarea cu firmele Indaco Sistems si InfoTouch.

„S-a pus problema ca problemele cele mai multe pentru noi sunt create de aglomeratia de la serviciul de arhivare si cel de registratura. Dar marea majoritate a oamenilor au nevoie doar de informatii minimale, nu sunt persoane care depun acte la dosare sau cereri.

Vazand sistemele de informare din alte institutii, am propus si noi Ministerului Justitiei un asemenea proiect-pilot”, a explicat schimbarea Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti.

Sistemul este sub supraveghere

Cele doua aparate au fost instalate in holul Tribunalului Bucuresti, in prezenta directorului general al InfoTouch, Sorin Badoiu, si a directorului responsabil cu dezvoltarea de software a firmei Indaco Sistems, Simon Vasilescu.

Cei doi au declarat ca, pentru a observa impactul proiectului si pentru a depista posibile reconfigurari in functie de nevoile utilizatorilor, sistemul va fi supravegheat in urmatoarele sase luni.

Noile aparate au incorporat deja sistemul national de informatizare a instantelor, inaugurat anul trecut, insa contin in plus si o serie de informatii care pot fi facute publice, precum si informatii referitoare la organizarea Tribunalului Bucuresti.

Procesul de informatizare a justitiei din Romania a fost initiat anul trecut prin lansarea de catre Ministerul Justitiei a „Portalului instantelor de judecata”. Desi generos in teorie, acesta oferea insa doar informatii legate de cateva dintre instantele din Capitala, cele din restul tarii lipsind cu desavarsire.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei