Politistii specializati in investigarea infractiunilor economice, din cadrul Inspectoratului General de Politie au sesizat, in primul semestru al acestui an, Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu privire la posibile infractiuni de abuz in serviciu, savarsite de fostul presedinte al APAPS, azi AVAS, Ovidiu Musetescu si alti functionari ai Autoritatii, care au participat la privatizarea societatii ARO, informeaza un comunicat al institutiei.

Pentru aceleasi posibile infractiuni, Musetescu e cercetat in legatura cu un contract de vanzare-cumparare a unor utilaje, incheiat intre societatile de autovehicule, Dacia si Roman.

Potrivit Inspectoratului General de Politie, verificarile politistilor au scos la iveala faptul ca in cursul procesului de privatizare a societatii ARO, valoarea activelor incluse in patrimoniul societatii a fost luata in calcul la nivelul anului 1994, fara a mai fi actualizata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In acest mod, s-a influentat in sens negativ valoarea activului net si nivelul de pornire a negocierilor pentru pretul de vanzare a actiunilor, Curtea de Conturi a Romaniei stabilind ca diferenta care nu a fost luata in considerare depaseste 800 miliarde lei vechi.

Ancheta Inspectoratului General de Politie mai evidentiaza ca si negocierea si finalizarea procesului de privatizare a societatii ARO s-au realizat, de catre A.P.A.P.S., in alte conditii decat cele prezentate in memorandumul de privatizare, aprobat de Guvernul Romaniei in sedinta din 25 septembrie 2003.

Astfel, in pofida faptului ca in memorandum se stipula ca firma americana castigatoare a licitatiei se angajeaza sa investeasca in societatea achizitionata 27 milioane dolari, in documentele A.P.A.P.S. este specificata o alta suma, respectiv 15,5 milioane dolari, diferenta de aproximativ 11 milioane fiind reprezentata de datoriile si creditele comerciale ale societatii privatizate.

„Mai mult decat atat, nici in contractul de vanzare-cumparare de actiuni nu au fost prevazute clauze prin care cumparatorul sa se angajeze sa achite aceste datorii si credite comerciale ale societatii privatizate”, se arata in comunicatul de presa al Inspectoratului.

Fostul presedinte APAPS este de asemenea cercetat, tot sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, de aceasta data in legatura cu un contract de vanzare-cumparare a unor utilaje, incheiat intre doua societati producatoare de autovehicule din judetele Arges si Brasov.

„Este vorba de societatile Dacia si Roman”, au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii Inspectoratului General de Politie.

Verificarile politiei au stabilit ca utilajele in cauza au fost evaluate de A.P.A.P.S. la 100.000 de dolari, cu toate ca valoarea reala a acestora era de peste 6 milioane dolari.

In ambele cazuri politia si-a incheiat atributiile, competenta se solutionare a dosarelor revenind acum Directiei Nationale Anticoruptie.