Compania Allianz-Tiriac Asigurari, cel mai mare asigurator roman, a anuntat marti, majorarea capitalului social cu 4,62 milioane lei (1,3 milioane euro), de la peste 30,4 milioane lei la peste 35,09 milioane lei.

Majorarea capitalului social s-a efectuat prin incorporarea unei parti din profitul net obtinut in anul 2005, nerepartizat, iar operatiunea a primit avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

La sfarsitul anului trecut, Allianz-Tiriac Asigurari a raportat un profit net de peste 35 milioane lei (echivalentul a mai mult de 10 milioane de euro la cursul de

schimb actual).

Potrivit unui comunicat de presa al asiguratorului, mai mult de jumatate din aceasta suma a fost pastrata, la fel ca si in anii precedenti, in conturile societatii de asigurari, in vederea sustinerii planurilor de dezvoltare ale societatii.

“In acest context, pe fond, operatiunea de majorare a capitalului social nu are efecte semnificative asupra conturilor societatii, situatia capitalurilor proprii ale Allianz-Tiriac Asigurari fiind, atat inainte, cat si dupa inregistrarea valorii actualizate a capitalului social, una care garanteaza pastrarea echilibrelor financiare ale companiei la niveluri optime”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Din punct de vedere tehnic, operatiunea de majorare a capitalului social s-a realizat prin cresterea valorii nominale a actiunilor emise de Allianz-Tiriac, de la o valoare unitara de 310 lei la 357 lei pe actiune, aportul in numerar al actionarilor societatii fiind proportional cu cota de participare la capitalul social.

Ca urmare, structura actionariatului companiei nu s-a schimbat. In cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, actionarii semnificativi sunt Allianz New Europe Holding GmbH, cu o cota de participare la capitalul social de 51,62% si Vesanio Trading Ltd., cu o cota de participare de 44,01% la capitalul social total.

Conform rezultatelor financiare preliminare ale activitatii companiei, in primele cinci luni ale acestui an, veniturile din prime brute subscrise au atins valoarea de 128 milioane euro, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut.

Valoarea primelor subscrise din activitatea de asigurari generale a depasit 115 milioane euro, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cea generata de primele din activitatea de asigurari de viata a atins 13 milioane euro, cu 126% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului 2005.

Societatea isi desfasoara activitatea prin intermediul unei retele de 170 de unitati teritoriale, numarul angajatilor fiind de aproximativ 1.750. Allianz-Tiriac Asigurari face parte din Allianz Group, cel mai mare grup de asigurari din Europa, care in 2005 a realizat venituri din prime de asigurari de peste 92 miliarde de euro.

Anul trecut, piata de asigurari din Romania a atins nivelul record de 1,2 miliarde euro, potrivit raportului anual realizat de CSA. Allianz-Tiriac Asigurari s-a clasat pe primul loc pe piata romaneasca de asigurari atat din punct de vedere al profitului net (36 milioane lei) cat si din punctul de vedere al cotei de piata (19,63%).