Printul Paul va duce ''o campanie violenta'' pentru ca romanii ''sa stie adevarul despre un om care ar fi trebuit sa fie rege al Romaniei''.

Printul Carol Mircea Grigore, fiul Printului Mostenitor Carol al Romaniei (ulterior Regele Carol al II-lea) si frate vitreg al Regelui Mihai I, a fost inmormantat sambata in Cimitirul Manastirii Cozia.

La ceremonia oficiata de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si IPS Gherasim, Episcopul Valcei, alaturi de fiul si nora defunctului, Printul Paul si Printesa Lia, au participat zeci de persoane, in mare parte turisti in concediu la Calimanesti si Caciulata.

Au venit sa-si prezinte omagiul si cativa edili valceni, 14 veterani de razboi si presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor. La inmormantare nu a participat Regele Mihai, desi a fost invitat, si niciun alt reprezentant al Casei Regale.

Decedat la Londra, la inceputul anului, Carol Mircea Grigore a fost ingropat la aproape opt luni de la moarte. Avizul de a-l inhuma in pamant romanesc a fost obtinut lunea trecuta, iar trupul a fost adus in tara in noaptea de miercuri spre joi.

Evenimentul de la Cozia readuce in antentia publica situatia complicata din cadrul Familiei Regale a Romaniei, care a refuzat pana in prezent sa-l recunoasca pe Carol Mircea drept mostenitor al tatalui sau, Carol al II-lea.

Fiul lui Carol Mircea Grigore, Printul Paul de Romania, spune ca a depus vineri, 4 august, la Primaria Sinaia, dosarul cu acte ce dovedesc ca are dreptul la o parte substantiala din mostenirea regala.

''Or fi moaste, or fi oseminte''

Sicriul depus in biserica manastirii, pe a carui tablita aurita numele decedatului era scris in engleza, pentru ca Printul Carol Mircea a murit la Londra, unde si-a si trait ultimii ani din viata, a fost bun prilej de sedinte foto. Turistii l-au pozat de zor, cu aparatele digitale si cu telefoanele mobile, chiar daca multi dintre ei nu stiau nici macar cine este defunctul din mijlocul bisericii.

''Trebuie sa fie niste moaste, ca vad ca scrie ca sunt tocmai din ianuarie. O fi Carol al II-lea'', spune o doamna imbracata in trening rosu. ''Nu, draga, e fiul lui. Si nu-s moaste, ca nu l-au facut sfant. Da’ de atata vreme cred ca sunt numai osemintele in sicriu'', isi da cu parerea o alta, facandu-si aer cu evantaiul.

''A murit la Londra, dar abia acum l-au putut aduce, iti dai seama cata hartogaraie le-a trebuit. Oricum, l-au tinut in conditii frigorifice, am citit in ziare'', le lamureste o profesoara de la Liceul de Chimie din Ramnicu-Valcea.

Plecata ''de dimineata cu masina la rodat'', femeia a ajuns pana la Cozia. ''Si daca tot am venit, am zis sa stau sa-i vad si eu pe printi. Imi plac palariile Printesei Lia'', zambeste ea.

''E normal sa fie ingropat acasa''

In scaunele stranei s-au instalat, inca de pe la ora 10.00, femei si barbati mai in varsta ''care stiu ce a fost si cu regalitatea asta''. ''E nascut nu cu regina, ci cu actrita Zizi Lambrino, dar Ferdinand nu l-a acceptat niciodata.

Urmasul legal a fost recunoscut ca rege Mihai'', spune Ioan Ciocan, fost profesor de chimie la un liceu din Ramnicu-Valcea. ''A iubit tara si noi ne-am iubit regii. E normal sa fie ingropat acasa'', adauga pensionarul si verifica daca nu cumva ''se vede venind Printul Paul''.

''E primul copil al lui Carol al II-lea, care a fost regele tarii. Pe urma s-a despartit de nevasta, a luat-o pe Printesa Elena si s-a nascut Mihai'', ii explica o mama fiicei sale de vreo sapte anisori, care vrea ''sa se duca mai aproape de print''.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei