La trei zile de la ridicarea ancorei, la festival se fac auzite pronosticuri pentru premierea de miine. Iar „Generatia asteptata“ ramine pe val. Pina ieri dupa-amiaza, se vizionasera trei dintre cele sapte lungmetraje de fictiune care se bat pentru premiul cel mare.

Singurul film romanesc selectat de criticul Alex. Leo Serban pentru cea mai importanta sectiune a competitiei este „Legaturi bolnavicioase“, de Tudor Giurgiu, cu care spectatorii si majoritatea invitatilor din tara sint deja familiari si pe care bursa zvonurilor il crediteaza pina acum cu destule sanse, daca nu pentru Premiul juriului, macar pentru cel al publicului.

Unii dintre invitatii straini nu au avut ocazia sa-l vada, pentru ca inca nu i-a venit rindul la vizionare, insa s-au putut delecta, marti, cu un film frantuzesc, unul belgian si unul iranian, acesta din urma fiind apreciat in mod deosebit si de o buna parte din public.

Tinerii regizori, vedetele festivalului

Presedintele festivalului, actorul Marcel Iures, a tinut un speech scurt, in care i-a prezentat pe tinerii regizori romani ce au avut succes in ultima vreme la festivalurile din strainatate si care participa, in calitate de invitati, si la „Anonimul“, fiind intr-un fel vedetele locului.

Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Cristian Nemescu, Florin Piersic jr., Constantin Popescu si Corneliu Porumboiu sint prezenti fiecare cu cite un film recent, oferit in cadrul unui ciclu intitulat „Generatia asteptata“.

Nu toti au putut veni in persoana la Sfintu-Gheorghe, insa cei care au ajuns nu par a regreta si se simt foarte bine in centrul atentiei unui public care ii place si ii urmareste la dezbateri.

„Sa il contrazicem pe Greenaway”

Invitindu-i pe tinerii din cinematografia romaneasca, organizatorii doresc, evident, sa-i prezinte spectatorilor, dar vor si sa demonstreze ca o noua generatie de regizori este pe cale de a cuceri nu numai scena locala, ci si pe cea mondiala.

Orgoliul autohton obliga si, astfel, spera Miruna Berescu, directoarea „Anonimului“, se pot macar relativiza, daca nu respinge declaratiile invitatului de anul trecut al festivalului, celebrul regizor britanic Peter Greenaway, conform caruia contributiile romanesti la cultura internationala sint neglijabile.

Citeste articolul complet in Cotidianul