Peste 50 000 de oameni au manifestat pasnic, sambata seara, la Budapesta, in cel mai de amploare protest, de pana acum, impotriva premierului ungar Ferenc Gyurcsany.

Potrivit agentiilor internationale de stiri, 30 000-40 000, potrivit televiziunilor maghiare insa peste 50.000 de demonstranti au cerut din nou demisia primului ministru in fata Parlamentului ungar, locul unde, de la inceputul saptamanii, s-au desfasurat zilnic manifestatii impotriva acestuia.

Nu au fost violente, dar politia a intrat imediat in alerta pentru a preveni eventualele asemenea acte care in 19 septembrie au facut peste o suta de raniti.

Demonstantii purtau, sambata, steagul Ungariei si cantau cantece patriotice, sperand ca-l pot forta pe premier sa-si paraseasca functia.

Ferenc Gyurcsany ramane insa de neclintit in decizia sa de a nu demisiona si de a duce mai departe masurile economice incepute.

“Voi continua pentru ca inca mai am multe de facut din aceasta functie”, a declarat, sambata, primul ministru, intr-un inteviu pentru revista germana “Focus”.

Ungaria risca o criza politica majora in urma protestelor care dureaza de o saptamana. Acestea au izbucnit dupa ce pe internet a inceput sa circule o inregistrare audio cu premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, care recunoastea intr-un grup restrans de prieteni socialisti ca au mintit de dimineata pana seara mai bine de un an si jumatate ca sa castige alegerile.

Discursul sau a fost presarat cu vulgaritati: "Nu exista nici o masura de care am putea fi mandri, ci doar de faptul ca am scos guvernul din c... Am dat-o in bara. Nu putin, ci foarte mult. Nicio tara europeana nu a facut atatea prostii ca noi. Am mintit de dimineata pana seara timp de un an si jumatate. E evident, ce am promis nu a fost adevarat".

Un purtator de cuvant al guvernului a recunoscut autenticitatea inregistrarii, dar a incercat sa acrediteze ideea ca toate formatiunile politice au mintit in timpul campaniei electorale, dar ca numai stanga recunoaste acest lucru. Un fragment din inregistrarea care circula pe internet a fost difuzat si de radioul national maghiar.

Ferenc Gyurcsany, lider al Partidului Socialist ungar si fost lider al tineretului comunist, a devenit premier in urma alegerilor din aprilie anul acesta.

El a devenit astfel intaiul prim-ministru care castiga un al doilea mandat de la caderea regimului comunist.