Sambata seara, Hirtia va fi albastra a castigat premiul pentru Cel mai bun film in cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International de Film Eurasia, desfasurat la Antalya in perioada 16-23 septembrie. “Nu ne asteptam sa castigam!” a declarat Radu Muntean sambata seara, dupa Ceremonia de decernare a premiilor Eurasia Film Festival la Antalya.

Cel de-al doilea lung metraj al regizorului Radu Muntean a fost prezent in Competitia festivalului alaturi de alte noua filme (productii asiatice si europene), precum Climates - regia Nuri Bilge Ceylan (premiul FIPRESCI la Cannes 2006), Orchestra Seats - regia Daniele Thompson (propunerea Frantei pentru Oscarul pentru film strain in 2007), Taxidermia - regia Gyorgy Palfi

(Premiul pentru regie TIFF 2006 cat si premiul pentru regie in cadrul Eurasia) cat si Time, cel mai recent film al celebrului regizor coreean Kim Ki-duk.

“Nu ne asteptam sa castigam!” a declarat Radu Muntean sambata seara, dupa Ceremonia de decernare a premiilor Eurasia Film Festival la Antalya.

”A fost o Competitie puternica, multe filme bune si regizori importanti : Kim Ki-duk, Nuri Bilge Ceylan - “copilul de aur” al Turciei, marele castigator la Cannes acum trei ani, prezent din nou pe Croazeta si anul asta...ce sa mai vorbim, eram siguri ca pe el il vor vota.

Plus ca mai era si Taxidermia, premiat in multe festivaluri, inclusiv la TIFF. Ne-am bucurat foarte tare cand am auzit rostit titlul filmului! E mare lucru ca doua filme romanesti sa ia doua din cele trei premii puse la bataie intr-un festival.”, a mai spus Radu.

Filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost, a castigat Premiul Criticii, fiind prezentat intr-o sectiune paralela cu Competitia, numita chiar Critics Awards.

Hirtia va fi albastra a fost votat in unanimitate de juriul festivalului ca fiind Cel mai bun film al Competitiei Eurasia.

Juriul festivalului a fost alcatuit din nume cunoscute ale cinematografiei internationale precum tanara regizoare iraniana Samira Makhmalbaf, directorul sectiunii “Panorama” din cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, Wieland Speck, directorul European Film Market din cadrul aceluiasi festival, Beki Probst, actrita Barbara Bouchet, actorul Padraic Delany, actorul turc

Mehmet Aslantuğ si cunoscutul actor american James Cromwell, pe care publicul roman l-a putut vedea in filme precum L.A. Confidential, The Longest Yard sau seriale ca ER, Six Feet Under si mini-seria Angels in America.

Filmul lui Radu Muntean, o co-productie Multimedia Est si Antena 1, din distributia caruia fac parte actori precum Paul Ipate, Adi Carauleanu, Dragos Bucur, Tudor Istodor sau Andi Vasluianu, va avea premiera pe marile ecrane din Romania pe 13 octombrie, fiind distribuit de Transilvania Film.