Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii septembrie la nivelul a 18,73 miliarde de euro, in crestere cu 207,6 milioane euro fata de nivelul de luna precedenta, a anuntat marti banca centrala. Potrivit datelor BNR majorarea s-a datorat unor intrari de 409,1 milioane euro, in timp ce iesirile au totalizat 201,5 milioane euro.

Intrarile au rezultat din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, iar iesirile au fost reprezentate de plati si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare.

Rezerva de aur se mentine la 104,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,59 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale, valute plus aur, sa se situeze la peste 20,33 miliarde euro.

Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 191 milioane euro.