Compania Microsoft a anuntat joi ca noul sistem de operare Windows Vista va include o tehnologie care impiedica functionarea completa pentru copiile fara licenta ale sistemului de operare. Acesta trebuie validat in termen de 30 de zile, in caz contrar, persoanele care vor rula versiuni fara licenta ale sistemului nu vor avea acces la o serie de aplicatii, potrivit Reuters.

Una din aplicatiile care nu va fi instalata pe un sistem pirat este interfata grafica Aero, una dintre cele mai asteptate dotari din Vista.

Reprezentantii companiei au declarat ca aceasta tehnologie nu va opri computerele care functioneaza cu un sistem de operare pirat, utilizatorii acestora fiind notificati in prezenta ca ruleaza o copie Windows Vista fara licenta.

Microsoft planuieste sa incorporeze aceasta tehnologie anti-piraterie si pentru softul pentru servere Longhorn, dar , in viitor, utlizarea acesteia va fi extinsa si pentru alte aplicatii Microsoft.

Microsoft a anuntat ca va lansa versiunea business a sistemului de operare in luna noiembrie, iar cea pentru publicul larg in ianuarie.

Devoltarea sistemului Windows Vista a inceput in urma cu cinci ani, iar lansarea sa a fost amanata de mai multe ori de Microsoft.