Vladimir Kramnik a oprit dezastrul din ultimele doua partide pe care le pierduse fara drept de apel - in a 10-a intilnire la tabla, a schimbat stilul, asumindu-si responsabilitatea initiativei.

Topalov a efectuat de asemenea o modificare in linia de joc, preferind o varianta ceva mai complicata (conform analizatorilor sai). Rusul a egalat, cistigind dupa 43 de mutari...

Istoric meci

Meciul de la Elista a debutat sub semnul unei strategii exacte de aparare - Kramnik a rezistat atacurilor dezlantuite ale lui Topalov - rusul avea 3-1 dupa primele 4 intilniri la esichier.

In acel moment, delegatia lui Topalov il acuza ca are un sistem secret de comunicare cu echipa si cere inchiderea... toaletei lui Kramnik, din sala de odihna. Mai mult, bulgarii publica o analiza prin care demonstreaza ca 78 la suta din mutarile efectuate de Kramnik erau si cele mai bune recomandari ale programului Fritz 9!

Deranjat de suspiciuni, Kramnik nu se prezinta la a 5a partida si pierde prin forfait: 3-2.

Meciul se reia dupa citeva zile de negocieri. In noile conditii, dupa doua remize (6 si 7), Topalov izbuteste doua victorii: egaleaza in partida 8 si preia conducerea in a 9-a (5-4 pentru bulgar).

Cea de a 9a disputa a aratat un Kramnik depasit complet in deschidere - la mutarea 20, pozitia sa era plina de slabiciuni. Pe site-ul oficial al lui Topalov, sustinatorii jubileaza si il ironizeaza pe Kramnik: "Veselin s-a hotarit sa joace foarte de repede ca sa nu ii mai dea lui Kramnik timp sa mearga la toaleta".

Meciul pentru titlul mondial este prevazut sa se dispute pe durata a 12 partide.