Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a pus marti in functiune Instalatia Automata de Amestec in Linie a Motorinelor („Diesel In Line Blending”), cu o capacitate de 1.200 metri cubi pe ora, in urma unei investitii greenfield de aproape sapte milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.

„In Line Blending” este un proces tehnologic prin care toate substantele din componenta unui tip de carburant sunt combinate simultan, in proportii exacte, pentru indeplinirea anumitor standarde. El se realizeaza automat si intregul sistem beneficiaza de cele mai bune programe de software si echipamente de analize in linie.

Ca urmare a utilizarii acestei tehnologii, o serie de costuri intermediare scad, timpul de realizare a produsului final este mult mai mic si se asigura controlul proportiilor in care sunt amestecati compusii respectivi.

In acelasi timp, calitatea produsului este controlata printr-o serie de analizoare in linie, care transmit in timp real datele unui computer central, astfel incat se poate interveni in timpul operatiunii de blending pentru eventuale modificari.

Rafinaria beneficiaza din 2003 de o Instalatie Automata de Amestec in Linie a Benzinelor, in urma unei investitii de 6,6 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri consolidata de 2,15 miliarde de dolari si un profit net de 73,8 milioane de dolari. Pentru anul 2006, compania estimeza atingerea unei cifre de afaceri de 2,43 miliarde dolari. Rafinaria asigura aproximativ 30% din necesarul intern de carburanti.

The Rompetrol Group N.V. este o companie petroliera multinationala, cu sediul central in Olanda si activitati in 13 tari. Grupul activeaza in principal in rafinare si marketing, cu implicare in proiecte complementare din explorare si productie si alte servicii petroliere.

Avand principalele operatiuni in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei si peste 8000 de angajati, TRG estimeaza in acest an o cifra de afaceri de sase miliarde de dolari.