Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat incetarea monitorizarii postprivatizare pentru Alro Slatina, deoarece toate obligatiile asumate de cumparator au fost indeplinite, potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii.

„Deoarece toate obligatiile asumate au fost indeplinite, Colegiul Director al AVAS a hotarat reducerea perioadei de derulare a obligatiilor contractuale asumate de cumparatorii Marco Acquisitions Ltd. Marea Britanie, Marco International Inc. New York, Conef si Marco Industries BV Olanda prin incheierea unui act aditional la contract”, se mai arata in comunicatul AVAS.

Dupa incheierea actului aditional, urmeaza confirmarea indeplinirii tuturor obligatiilor asumate prin contract, incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentatiei.

Prin urmare, dupa incheierea actului aditional la contractul de privatizare, AVAS va confirma realizarea tuturor obligatiilor asumate si va inceta monitorizarea postprivatizare a Alro Slatina.

Cele mai importante clauze contractuale indeplinite de Grupul Marco, cumparatorul combinatului, sunt obligatia de a realiza investitii de portofoliu in valoare de 16,6 milioane de dolari, la societatile Alprom Slatina si Alum Tulcea, un angajament investitional in valoare de 45 de milioane de dolari.

De asemenea, grupul s-a obligat sa preia si sa respecte toate drepturile si obligatiile existente in ceea ce priveste contractul colectiv de munca si acordurile sociale, precum si contractele individuale de munca in vigoare la data semnarii si sa pastrarea numarul de salariati existent la data semnarii, aproximativ 3.742 salariati, pe durata de valabilitate a acordurilor sociale.

In calitate de actionar majoritar, cumparatorul s-a obligat sa determine societatea sa realizeze programul de conformare si sa respecte obligatiile izvorate din Avizul de Mediu pentru privatizare.

Grupul Marco a preluat 10% din capitalul social al Alro in anul 2002, ulterior majorandu-si participatia pana la 85,26%.