Consiliul Concurentei va recupera ajutoare de stat ilegale, in valoare de peste 80.000 de lei, de la patru companii ce activeaza in zonele defavorizate, deoarece au depasit nivelul maxim admis al intensitatii ajutorului de stat, potrivit unui comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

Firmele care au depasit nivelul maxim admis al intensitatii ajutorului de stat sunt Italstei din judetul Bihor, Gemark Records si Visa din judetul Hunedoara si Euro Marca Company din judetul Salaj. Totodata, compania Las Pan din judetul Hunedoara a atins nivelul maxim admis al intensitatii.

Ajutoarele de stat acordate, peste limita maxim admisibila a intensitatii, acestor agenti economici sunt in cuantum de 76.224 lei, la care se adauga dobanzi de 3.968 lei, calculate pentru perioada cuprinsa intre data la care ajutoarele de stat ilegale au fost puse la dispozitia beneficiarilor si 30 septembrie 2006.

Investigatia a fost declansata in urma unei actiuni de monitorizare a ajutoarelor de stat acordate agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zonele defavorizate.

Ajutoarele de stat acordate peste limita maxima admisa a intensitatii sunt ajutoare de stat ilegale si incompatibile atat cu prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, cat si cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind regimul zonelor defavorizate.