Coreea de Nord a calificat sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite drept declaratie de razboi si a promis ca va da o replica dura celor care incearca sa rastoarne regimul de la Phenian, informeaza Reuters.

Aceasta este prima reactie a regimului de la Phenian dupa ce, sambata seara, Consiliul de Securitate al ONU a instituit printr-o rezolutie adoptata in unanimitate sanctiuni economice si comerciale impotriva regimului comunist.

"Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU nu poate fi interpretata decat ca o declaratie de razboi impotriva Republicii Populare Democrate Coreene, deoarece are la baza scenariul american care vizeaza distrugerea sistemului socialist nord-coreean care pune accentul pe masele populare", a declarat un purtator de cuvant al ministerului nord-coreean de externe, citat de agentia oficiala.

"Coreea de Nord denunta vehement rezolutia, un produs al politicii ostile desfasurate de Statele Unite impotriva sa si o respinge in totalitate", a continuat purtatorul de cuvant.

Coreea de Nord a fost sanctionata de Consiliul de Securitate ONU pentru testul nuclear de acum o saptamana, printr-o rezolutie care instituie sanctiuni economice si comerciale impotriva regimului comunist de la Phenian.

De asemenea, rezolutia 1718 a ONU cere regimului de la Phenian sa nu efectueze noi teste si sa revina la negocierile multilaterale, dar nu face referire la eventuale amenintari militare.

Japonia are in vedere masuri suplimentare impotriva Coreii de Nord, fata de cele impuse de Consiliul de Securitate a anuntat, duminica, premierul nipon Shinzo Abe.

Japonia aprobase, de vineri, un nou set de sanctiuni, intre care interdictia de sase luni de intrarea navelor nord-coreene in porturile nipone, interzicerea tuturor importurilor din Coreea de Nord si interdictie de intrare in tara a cetatenilor nord-coreeni, cu exceptia celor care locuiesc in Japonia.

Presedintele american, George W. Bush considera ca lumea i-a transmis un mesaj unanim liderului nord-coreean Kim Jong-Il prin votul din Consiliul de Securitate al ONU: "Este o rezolutie unanima, care ii trimite un mesaj clar liderului nord-coreean privind programul sau de armament.

Aceasta initiativa a Natiunilor Unite, care a fost rapida si ferma, arata ca suntem uniti in decizia noastra de a vedea o Peninsula coreeana denuclearizata".