Aproape jumatate din populatia activa din tarile Europei Centrale si de Est a inceput sa investeasca sau ia in considerare sa investeasca in pensii private individuale, doar 10% din populatia activa fiind de parere ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membru al UniCredit Group.

In Romania, doar 7% din populatia activa detine un produs de investitii pentru pensii private.

In prezent, una din cinci persoane din Europa Centrala si de Est detine deja un produs de investitii, in timp ce in Republica Ceha, Slovenia, Slovacia si Ungaria una din trei persoane active a inceput sa faca investitii pentru viitor. Polonia este singura tara din UE care e mult in urma altor tari, cu doar 8% din populatia activa investind in pensiile private.

In tarile din sud-estul Europei, procentul persoanelor care detin un produs de investitii pentru pensii private este mai mic decat media din regiune, astfel: 10% in Bulgaria, 7% in Bosnia-Herzegovina si Romania, si 5% in Serbia. Singura exceptie este Croatia, in care 21% din populatie deja foloseste produse de investitii.

Populatia din segmentul de varsta 30-39 de ani este cea mai activa in privinta investitiilor intr-o pensie suplimentara, aproape 60% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta a inceput deja sa economiseasca sau iau in considerare aceasta posibilitate.

Persoanele cu varste de maximum 29 de ani se afla la polul opus, majoritatea, aproximativ 70%, nu s-au gandit inca la o investitie.

"Factorul interesant este ca aceasta categorie de varsta este una dintre cele mai nesigure in privinta situatiei financiare dupa retragerea din campul muncii. Una din patru persoane sub 29 de ani nu stie daca pensia de stat ii va fi suficienta traiului zilnic.

Pe de alta parte, aceasta e categoria de varsta cel mai putin preocupata sa-si faca rezerve financiare pentru viitor", a declarat Martin Mayr, expert BA-CA in cercetare de piata pe zona ECE.

In acest moment, populatia din aceasta zona investeste sume relativ mici in pensiile private, in medie oamenii propunandu-si sa economiseasca aproximativ 22 de euro pe luna.

Slovenii si croatii intentioneaza sa faca cele mai mari investitii, cu o suma medie lunara de 36 euro, Serbia si Polonia situandu-se pe al doilea loc, cu o suma medie economisita lunar de 27 euro. In Ungaria si Bosnia, suma medie este de 22 euro, urmate indeaproape de Cehia, cu 21,3 euro si de Slovacia, cu 18 euro pe luna.

In Romania si Bulgaria, potentialul mediu pentru economisire este cel mai scazut: 17,5 euro si, respectiv 15,9 euro pe luna.

Potrivit analistilor bancii, cresterea veniturilor si modificarile statutului financiar in toate tarile din Europa Centrala si de Est se vor reflecta in cresterea nivelului de economisire, mai ales in Romania si Bulgaria datorita iminentei integrari a celor doua tari in Uniunea Europeana.