Managerii societatilor comerciale estimeaza ca, in ultimul trimestru al anului, activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste, in timp ce sectorul constructiilor va inregistra o scadere, potrivit anchetei de conjuctura realizata in luna octombrie de catre Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit managerilor intervievati, in perioada urmatoare, preturile vor creste in toate sectoarele economice.

In industrie, managerii intreprinderilor estimeaza mentinerea tendintei pozitive, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cat si pentru stocul de contracte si comenzi si exportul de produse finite.Conform a 79% dintre managerii intervievati, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate.

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii societatilor comerciale estimeaza pentru ultimul trimestru al acestui an mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, acest fapt datorandu-se si factorului sezonier - aprovizionarea de toamna. Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul. 65% dintre managerii care activeaza in acest sector considera ca in perioada urmatoare preturile vor continua sa creasca dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum.

Aceeasi evolutie pozitiva a activitatii economice si a preturilor este asteptata si in sectorul de servicii. Totusi, agentiile de voiaj, tur-operatorii si asistenta turistica, cat si agentii economici din sectorul de hoteluri si restaurante sunt mai pesimisti in aceasta perioada atat in estimarea cererii de servicii, cat si in estimarea numarului de salariati.

Potrivit anchetei de conjunctura realizata de catre INS, odata cu intrarea in sezonul rece, va avea loc o restrangere a activitatii din sectorul de constructii. Astfel, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei in acest trimestru, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Se prognozeaza, de asemenea si diminuarea numarului de salariati. Cu toate acestea, preturile vor continua sa creasca si in acest sector.