Camera Deputatilor si Senatul se intalnesc miercuri in sedinta comuna pentru dezbaterea proiectelor de lege privind bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale pe anul 2007.

Grupurile parlamentare ale PNL, PD, UDMR si PC si majoritatea independentilor si a reprezentantilor minoritatilor s-au exprimat deja in favoarea proiectului, in timp ce cele ale PSD si PRM au declarat ca vor vota „impotriva”. Pentru a nu avea emotii, parlamentarii Coalitiei sunt nevoiti sa se prezinte in numar cat mai mare la vot. La dezbateri va participa si premierul Calin Popescu Tariceanu.

In cadrul comisiilor de specilitate au fost depuse aproximativ 900 de amendamente. "Dupa discutii aprinse intre opozitie si coalitie, din toate amendamentele depuse foarte putine au fost aprobate, mai exact in proportie de 5% si astea cu modificari minore,"a declarat presedintele Comisiei de buget finante de la Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu.

Parlamentarii PSD si PRM si-au exprimat deja opozitia fata de proiectul bugetului inaintat de Guvern. Potrivit deputatului PSD Mihai Tanasescu, partidul sau a depus 300 de amendamente care, in proportie, de 80% au fost respinse.

"Nu vom vota bugetul din trei considerente: in primul rand este un buget nerealist si utopic pentru ca s-au supraestimat veniturile pe 2007 si nu se va face fata cu cheltuielile propuse, in al doilea rand este un proiect antisocial pentru ca nu exista bani alocati preveniriii somajului iar punctul de pensii este foarte mic in comparatie cu anul trecut.

Cel de-al treilea considerent pe care ne bazam votul este ca bugetul nu se afla in concordanta cu politicile macoreconomice si sociale", a explicat Tanasescu

Si PRM a depus peste 70 de amendamente la comisiile de specilitate, dintre care doar 10 au fost aprobate. Liderul grupului de la Camera Deputatuilor, Lucian Bolcas, a declarat ca PRM nu va vota bugetul propus de Guvern pentru simplu motiv ca "nu sustine actuala guvernare iar proiectul este unul fantezist".

„Daca am vota bugetul pe 2007 insemna ca suntem de acord cu actualul Guvern, lucru care nu este adevarat. Pe de alta parte bugetul ne apare ca o contructie fantezista desprinsa din surse bugetare care sa asigure finanatri prevazute. Sunt situatii in care aceste resurse bugetare si anumite cheltuieli necesare nu sunt cuprinse in proiect", sustine Bolcas.

Cu toate ca, in urma cu o saptamana, conservatorii lasau de inteles ca nu vor vota bugetul daca in comisiile de specialitate nu le vor fi acceptate amendamentele, Dan Voiculescu a anutat in cadrul unei conferinte ca partidul sau va sustine in plen proiectul de lege.

Si UDMR, in ciuda nemultumirilor fata de amendementele lor respinse de catre comisiile de specilitate isi vor exprima un vot favorabil. "Suntem nemultimiti de faptul ca nu ne au fost adoptate cateva amendamente, dar avem o atitudine in continuare profesionista si ne vom da votul favorabil pentru proiectul de lege al Guvernului", a declarat liderul grupului UDMR de la Camera, Marton Arpad.

Conform algoritmului politic, Alianta D.A., alaturi de PC si UDMR, are 230 de parlamentari, in timp ce PSD si PRM au 200 de reprezentanti. De asemenea, parlamentarii minoritatilor si cei indepndenti numara 35 de voturi si, in mare parte, si-au exprimat acceptul pentru bugetul pe 2007.

Unul dintre amendamentele acceptate de catre comisiile de buget finante a fost cel al sumelor defalcate din TVA pentru bugetele locale. Acestora li se vor aloca, din TVA, peste 12 miliarde de lei pentru cheltuieli pentru drumurile judetene si comunale.

De asemenea, parlamentarii au mai aprobat si suplimentarea bugetului Ministerului Apararii Nationale, pe anul viitor, cu 841 milioane lei. Banii vor fi alocati pentru modernizarea echipamentelor si infrastructurii armatei.

La sedinta camerelor reunite de miercuri va participa si premierul Calin Popescu Tariceanu care va sustine proiectul de buget pe 2007.