Oficialii Parlamentului European au propus organizarea unei consultari pentru recunoasterea minoritatilor macedonene din Bulgaria. Aceasta propunere a provocat o serie de nemultumiri in randul observatorilor bulgari din PE, relateaza agentia Novinite.

Sugestie a fost facuta sub forma unui amendament la documentul prezentat de Geoffrey Van Orden, raportorul pentru Bulgaria al Parlamentului European.

Amendametul doreste facilitarea infiintarii de partide politice de catre macedonenii din Bulgaria si eliminarea "tuturor formelor de discriminare asupra minoritatilor".

Observatorii bulgari in Parlamentul European au reactionat imediat, calificand acesta modificare a raportului drept "inacceptabila". Acestia au adresat, o scrisoare, tuturor eurodeputatilor, in care au precizat ca amendamentul este o incercare de a face presiuni asupra independentei sistemului judiciar si au cerut oficialilor sa boicoteze legea.

"Amendametul face referire la o minoritate macedoneana care nu este puternic dezvoltata in Bulgaria", a declarat euroobservatorul bulgar Kristian Vighenin. Acesta a mai precizat ca, daca doi eurodeputati fac o propunere, nu inseamna ca aceasta este si dorinta intregului Parlament European.

Constitutia bulgara nu recunoaste minoritatea macedoneana si nu contine legi cu privire la drepturile si obligatiile minoritatilor.

Totusi, incepand cu 1 ianurie 2007, Bulgaria va emite vize gratuite cetatenilor sarbi si macedoneni. Aceasta prevedere a fost luata in contextul aderarii la Uniunea Europeana, in conformitate cu legile statelor membre.