Comisia Europeana a lansat, luni, o serie de negocieri in vederea incheierii unui prim acord de comert si cooperare cu Irakul. Discutiile sunt menite sa stimuleze investitiile si sa sprijine aderarea acestei tari la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), relateaza Reuters.

Acordul va ameliora cadrul schimburilor dintre Uniunea Europeana si Irak in domeniul exporturilor irakiene de energie, comertului cu marfuri, serviciilor, taxe vamale, drepturi de proprietate intelectuala si reguli de achizitii publice.

"Negocierile marcheaza un episod important in relatiile noastre cu Irakul. Prin acest acord, vom stabili, pentru prima oara, relatiii contractuale", a afirmat Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe si politica de vecinatate, se arata intr-un comunicat difuzat la Bruxelles.

La randul sau, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a subliniat, dupa lansarea negocierilor cu vicepremierul irakian Barham Salih, ca instituirea acestui cadru nu este "decat un mic pas pentru a ajuta Irakul sa se angajeze pe calea dificila a stabilitatii".

Comisarul european a specificat ca Uniunea Europeana a contribuit cu 720 milioane de euro (924 milioane dolari) pentru reconstructia Irakului, incepand din 2003 si a deschis, recent, un birou de consultanta la Bagdad.