Senatorii si deputatii au respins marti in dezbaterile pe bugetul din 2007 suplimentarea posturilor din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. In viziunea parlamentarilor, CNSAS este o institutie "inutila", introducerea de noi posturi fiind respinsa in unanimitate atat de opozitie, cat si de Guvern.

Marti au fost votate toate articolele din Legea Bugetului, urmand ca pana la 1 dcembrie sa fie discutate si anexele.

Amendamentul care viza cresterea cu 120 a numarului posturilor din cadrul CNSAS a fost propus de comisiile juridice ale Parlamentului, dar a fost respins atat de comisiile de buget-finante ale celor doua Camere, cat si de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Impotriva suplimentarii posturilor in CNSAS s-au pus de acord si parlamentarii PC si PRM. "O astfel de masura ar insemna o risipire a banilor publici pentru ca CNSAS este o institutie inutila, care a semanat dezbinare intre romani", a declarat senatorul Gheorghe Funar (PRM).

Pe de alta parte, parlamentarii si-au aprobat bugetele alocate Senatului si Camerei Deputatilor si au fost de acord cu o suplimentare de zece locuri la Avocatul Poporului.

Mai mult, in cazul acestor institutii au fost acceptate amendamente prin care erau alocate sume suplimentare pentru ajutoare sociale, stimulente pentru angajati, contributii la actiuni umanitare si ajutoare sociale.

La Senat, fondul aflat la dispozitia presedintelui pentru cheltuieli suplimentare a fost majorat cu 525.000 RON, in timp ce fondul presedintelui Camerei Deputatilor a fost si el suplimentat cu 1.036.000 RON.

Bugete majorate pentru MApN si Curtea de Conturi

De asemenea, la capitolul majorari intra si bugetele Curtii de Conturi, ale Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM) si Ministerului Apararii Nationale. Astfel, Curtea de Conturi a primit in plus suma de 6.661 RON pentru cresterea cu 72 a numarului de posturi in cadrul Autoritatii de audit a acestei institutii.

La Agentia pentru IMM-uri, initial s-a cerut printr-un amendament depus desenatorul PD, Marius Marinescu suma de 35 de milioane RON dar ministrul Finantelor a explicat ca suma solicitata nu poate fi acoperita din bugetul pe 2007. Astfel dupa negocieri s-a decis majorarea cu 20 milioane RON a bugetului alocat Agentiei pentru IMM, din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului.

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale a primit o suplimentare de 841.000 RON, suma care va fi asigurata prin transferarea a 300.000 RON din bugetul ministerului Administratiei si Internelor si a sumei de 541.000 RON din bugetul ministerului Finantelor Publice.

Dezbaterile la anexele proiectului de buget pe anul 2007 au fost intrerupte din cauza lipsei de cvorum cu doua ore inainte terminarii programului. De altfel, senatorii si deputatii au lucrat propriu-zis dupa amiaza doar o ora. Conform programului, sedinta trebuia sa inceapa la ora 15, dar din cauza absenteismului in masa lucrarile au inceput mai tarziu cu o ora.

Dupa o ora de dezbateri a fost nevoie din nou de un apel nominal pentru ca parlamentarii erau fie pe holuri, fie la bufet. Dezbaterile reluate nu au durat decat douazeci de minute, pentru ca deputatul Anghel Stanciu (PSD) a contestat numaratoarea facuta de secretarii de sedinta.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sistat dezbaterile fara a mai cere un nou apel nominal. Senatorii si deputatii au reusit sa voteze 17 puncte din cadrul unei Anexei a 3-a a proiectului de buget de stat. Dezbaterile vor continua joi 30 noiembrie.

Tot marti, parlamentarii au adoptat ultimele articole din proiectul bugetului de stat pe 2007, astfel incat nu au mai ramas de votat decat anexele la Legea bugetului.